Kredi Kartı Sisteminde Açık Bulan Esnaflar Bankayı 102 Milyon Lira Dolandırdı

TAKİP ET

İstanbul'da yaşayan bir esnafın kredi kartı sisteminde bulduğu açık sayesinde diğer esnaflarla da anlaşarak özel bir bankayı 102 Milyon lira dolandırdığı belirlendi.

İstanbul'da yaşayan bir esnafın kredi kartı sisteminde bulduğu açık sayesinde diğer esnaflarla da anlaşarak özel bir bankayı 102 Milyon lira dolandırdığı belirlendi.

Halk TV'nin haberine göre bankanın bir sistemsel açığını keşfeden Necip Şükrü Kızılağıl isimli lastikçi, kredi kartı limitinin çok üstünde harcamalar yapabildiğini fark etti. Kızılağıl, kendi kredi kartı ile beraber diğer esnafların da kartlarının kullanıldığı bir şebeke kurdu. Şebeke, işletmelere özel verilen kredi kartlarına milyonlarca liralık yükleme yaptı. Bulunan sistemsel açık sayesinde 30 bin lira limiti olan bir kartla 27 milyon liralık bir harcama yapılabiliyordu.

Olay, bir müşterinin, özel bir bankanın çağrı merkezini araması ve  “Hanımefendi şuan dolandırılıyorsunuz. Günlük zararınız 200 bin dolar. Şimdiye kadarki zarar 6 milyon dolar” demesiyle ortaya çıktı.

İhbarın ardından yapılan araştırmada İç Denetim Birimi ve Teftiş Kurulu 102 milyon lira zarar edildiğini ortaya çıkardı.

Savcılık onlarca hesaba ve işletmelere özel çıkarılan kredi kartlarına bloke koydu. Çoğu esnaf 61 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 14'ü tutuklandı.

Kızılağıl, 30 bin lira limitli kartıyla 27 milyon liralık mal aldı. Kebapçı Ümit Geçgel’in 9 bin TL limitli kartı ile 15 milyon 656 bin liralık mal alındı. Künefeci Nurullah Öksüz’ün 71 bin lira limitli kartı ile 12 milyon 751 bin liralık mal alındı. Gıda toptancılığı yapan Serkan Günaydın’ın 30 bin TL limitli kartı ile 6 milyon 980 bin liralık alışveriş yapıldı. Dolmuşçu Suat Toğluk’un 50 bin TL limitli kartıyla 9 milyonluk alışveriş yapıldı. Toğluk'un kartı ile bir suşicide 3 milyon 443 bin lira harcandı. 

 

kredi kartı açığı esnaf kredi kartı açığı işletme kredi kartı açığı esnaflar bankayı dolandırdı esnaf kredi kartı dolandırdı