Krediyle Gaz İthali Başladı: Ekonomide Döviz Çanları Çalıyor

TAKİP ET

Ekonomistler, krediyle doğal gaz ithalatı yapılmasını değerlendirdi.

BOTAŞ, doğal gaz satın alabilmek için Deutsche Bank ile 925 milyon euroluk kredi anlaşması yaptı.

Cumhuriyet'ten Didem Ernez'e konuşan ekonomist İris Cibre, Türkiye'nin yaptığı doğal gaz sözleşmelerinin sürelerinin dolmaya başladığını belirterek, bu sözleşmelerin tarihlerinindaha önce yenilenmesi halinde halihazırda çok daha ucuza doğal gaz ithalatının yapılabileceğini söyledi:

"Bu Döviz Sıkıntısı Yaşadığımızı Gösteriyor"

"Fakat şimdi ABD'den LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) getirtiyoruz. Dolayısıyla doğalgaz çok daha pahalı oluyor."

TCMB'nin daha önce BOTAŞ'a doğal gaz ithalatı yapabilmesi için dolar sağladığını belirten Cibre, "Fakat şu an BOTAŞ'ın kredi alıyor olması bize döviz sıkıntısı yaşadığımızı gösteriyor" diye konuştu.

"Nisan'dan Beri TCMB ile Deutsche Bank Flörtleşiyordu"

Merkez Bankası'nın piyasada 2 milyar dolar kredi aradığına dar duyumlar olduğunu ve Nisan ayından bu yana TCMB ile Deutsche Bank'ın "flört ettiğini" duyduklarını belirten Cibre, "2021 Ekim ayından günümüze kadar Merkez Bankası'nın BOTAŞ'a toplam satış miktarı 23.8 milyon dolar. 2022'de Hazine, BOTAŞ'a 'borç verme kalemi' altında toplam 85 milyar TL para aktarımı yapıyor. Hazine 2021'de de BOTAŞ'ın 100 milyar TL'lik borcunu silmişti. Bu demek oluyor ki BOTAŞ doğalgaz konusunda riski iyi yönetemiyor ve öngörülü de davranamıyor. Dolayısıyla ciddi oranda zarar ediyor. Demek ki Merkez Bankası da dolar satışını karşılamıyor ve BOTAŞ kredi almak durumunda kalıyor" ifadelerini kullandı.

"Kamunun Bir Kamu Kurumunu Fonlayacak Dolar Stokunun Kalmadığı Görülüyor"

Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise Merkez Bankası'nın eksi 65 milyar dolar net rezervi bulunduğunu belirterek "Bundan dolayı BOTAŞ'ın ülkeye gaz tedariki sağlamak adına belki tarihinde ilk defa dış kreditörden kredi temin ettiğini görüyoruz. Anlaşma koşullarına baktığımızda bu kredi miktarının önümüzdeki dönemlerde genişleyebileceğini izliyoruz. Gerçekten ülkemiz adına üzüntülü bir durumdur çünkü Türkiye'de kamunun yine bir kamu kurumunu fonlayacak nitelikte dolar stokunun kalmadığını göstermektedir. Umarım önümüzdeki dönemde kışın ortasında enerji tedariki konusunda para yokluğuna bağlı olarak bazı kısıtlamalar ya da yoksulluk çekmeyiz" diye konuştu.

krediyle gaz ithali başladı ekonomide döviz çanları çalıyor 128 milyar dolar nerede evren devrim zelyut iris cibre