Kremlin Sözcüsü: Tahıl Koridoru Anlaşması Sona Erdi

TAKİP ET

Türkiye'nin öncülüğünde imzalanan Rusya ve Ukrayna arasındaki Tahıl Koridoru Anlaşması bugün itibariyle sona erdi.

İşgalci Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın resmi olarak yürürlükten kalktığını bugün duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, belirli şartların yerine getirilmesi durumunda anlaşmanın tekrar gündeme gelebileceğini ifade etti.

İşgalci Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırmasının ardından Ukrayna'da mahsur kalan tahıl ürünlerinin dağıtımını sağlamak amacıyla Türkiye'nin öncülüğünde Karadeniz'de oluşturulan Tahıl Koridoru Anlaşması, Kremlin tarafından bugün itibarıyla sonlandırıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tahıl anlaşmasının geçerliliğini yitirdiğini ve Rusya'nın anlaşmaya geri dönebilmesi için belirlenen şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda sağlanan anlaşma, Ukrayna tahılının Rusya-Ukrayna savaşının nedeniyle engellenmemesi ve güvenli bir şekilde ihraç edilerek küresel gıda krizinin hafifletilmesini amaçlamaktaydı.

Anlaşmanın süresi öncesinde birkaç kez uzatılmıştı. Ancak, işgalci Rusya uzun bir süredir anlaşmanın uzatılması için gerekli koşulların yerine getirilmediğini belirtiyordu.

Son günlerde Tahıl Koridoru hakkında açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Putin'i Ağustos ayı içerisinde Türkiye'de misafir etme hazırlığımız var. Karadeniz Tahıl Koridoru'nun uzatılması konusunda hemfikiriz" şeklinde konuşmuştu.

Böylece, Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'ye gelerek Erdoğan ile görüşmesi beklenmektedir.

Tahıl Koridoru Rusya Türkiye Ukrayna Tahıl Savaş