Kremlin'deki Karabağ Zirvesinden "Ortak Çalışma Grubu" Çıktı

TAKİP ET

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanları arasında Moskova'da gerçekleştirilen Karabağ Zirvesi'nden üç devletin başbakan yardımcılarından oluşan ortak çalışma grubunun hayata geçirilmesi kararı çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Moskova’da gerçekleştirdiği Dağlık Karabağ görüşmesinin ardından, ortak bildiri imzalandı ve basın açıklaması yapıldı.

Ortak çalışma grubu: Başbakan yardımcıları yer alacak

Moskova'da gerçekleştirilen toplantıda, ortak çalışma grubunda başbakan yardımcılarının yer alması ve 30 Ocak 2021’e kadar ilk toplantının yapılması kararlaştırıldı. Toplantı sonrasında yayımlanan bildiride, “Çalışma grubu, 1 Mart 2021 tarihinden önce, Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden gerçekleştirilen uluslararası taşımacılığın, aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan topraklarından geçmesini gerektiren ve iki ülke tarafından yapılan taşımacılığın yürütülmesi, güvenliği için gerekli olan yeni ulaştırma altyapısının restorasyonu ve inşasını içeren faaliyetlerin bir listesini ve programını taraflara, en üst düzeyde onaylanması için sunacaktır” ifadelerine yer verildi.

Aliyev: Bildiri Krizin Çözümüne Yönelik İnancımızı Ortaya Koyuyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, üçlü toplantının bölgenin güvenli şekilde kalkınmasını sürdürebilmek adına önemli olduğunu belirterek, “Bugün imzalanan bildiri krizin çözümüne yönelik inancımızı ortaya koyuyor çünkü ateşkes anlaşmasının bir maddesi de ulaşım bağlantılarındaki engellerin kaldırılmasına yönelikti. Bu konu bölgenin kalkınmasını hızlandırabilecek, güvenliğini güçlendirebilecektir” dedi.

Putin: Güney Kafkasya’daki Durumun Çözümüne İlişkin Çalışmaların İkili İlişkiler İçin Yararlı Olacağını Umuyorum

Rusya Devlet Başkanı Putin, ekonomi ve ulaştırmayla ilgili adımların Karabağ’da uzun vadeli çözüme ve güven ortamına hizmet edeceğini kaydeden Putin “Güney Kafkasya’daki durumun çözümüne ilişkin çalışmaların ikili ilişkiler için yararlı olacağını umuyorum. Bugünkü görüşmeyi son derece önemli ve faydalı buluyorum, zira bölgedeki durumun geliştirilmesi, yani ekonomik bağların ve altyapı projelerinin geliştirilmesi konusunda mutabakat sağlayıp ortak açıklama imzalayabildik” değerlendirmesini yaptı.

Paşinyan: Karabağ'daki Anlaşmazlıklar Devam Ediyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Dağlık Karabağ’daki anlaşmazlıkların hala çözülemediğini ileri sürdü. Basın açıklamasında konuşan Paşinyan, Dağlık Karabağ’ın statüsüne ilişkin sorunların bulunduğunu da bildirdi. Paşinyan, Ermenistan’ın AGİT Minsk Grubu’yla müzakerelere devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: QHA

karabağ aliyev putin paşinyan azerbaycan ermenistan rusya moskova ortak bildiri ortak çalışma grubu kremlin dağlık karabağ