Kremlin'den Açıklama: Biden, Putin'i Davet Etti

TAKİP ET

Kremlin Basın Servisi, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon görüşmesi yaptığını duyurdu. Görüşme Amerikan tarafının girişimleriyle yapılırken Putin, Küresel İklim Zirvesi'ne davet edildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesinin ardından Kremlin Basın Servisi bir açıklama yaptı.

Telefon görüşmesinin ABD tarafının girişimleriyle yapıldığı bildirilen açıklamada, “Rusya-ABD ilişkilerinin mevcut durumu ve uluslararası gündemin bazı güncel sorunları derinlemesine tartışıldı. Joseph Biden, 22-23 Nisan tarihlerinde video konferans yoluyla düzenlenecek İklim Zirvesi'ne katılması için Rusya Devlet Başkanı'na daha önce iletilen daveti teyit etti” ifadelerine yer verildi.

Kremlin'in söz konusu açıklamasında, ABD ile Rusya arasındaki diyaloğun uluslararası toplumun da çıkarına olduğu yönünde iki liderin fikir birliğine vardığı ilan edilerek “Dahası Joseph Biden; ikili ilişkilerdeki durumu normalleştirmeye ve stratejik istikrar ve silahların kontrolü, İran'ın nükleer programı, Afganistan'daki durum ve küresel iklim değişikliği gibi acil konularda istikrarlı ve öngörülebilir bir işbirliği kurmaya duyduğu ilgiyi dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.

Basın Servisi ayrıca, Ukrayna krizine ilişkin Putin’in Biden’a, Rusya’nın Minsk Tedbir Paketi’ne dayanan bir yaklaşımı takip ettiğini ifade ettiği aktarıldı.

BIDEN: UKRAYNA'DAKİ GERİLİMİ AZALTIN

Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Rusya’nın siber saldırılar ve seçimlere müdahale etmek gibi gayrimeşru eylemlerine yanıt olarak Başkan Biden'ın, Amerikan ulusal çıkarlarını korumaya sıkı bir şekilde devam edeceğini belirttiği ifade edilmişti.

Biden'ın geçici işgal altındaki Kırım’da ve Ukrayna sınırlarında Rus askerî yığınağıyla ilgili endişelerini de dile getirdiğini ifade eden Beyaz Saray, Başkan'ın işgalci Rusya’yı bölgedeki gerilimi azaltmaya çağırdığını bildirmişti.

Beyaz Saray ayrıca, Biden'ın, önümüzdeki aylarda ABD ve Rusya’nın karşı karşıya olduğu bütün sorunları tartışmak için Putin'e üçüncü bir ülkede bir toplantı önerdiğini açıklamıştı.

Biden Putin ABD Rusya Kremlin Ukrayna Küresel İklim Zirvesi Joe Biden Joseph Biden Vladimir Putin