Kripto Parada Yeni Vurgun: Bitrota Sahibi Ortadan Kayboldu

TAKİP ET

Kripto para piyasasındaki vurgunlara bir yenisi eklendi. Kripto para görünümüyle bir saadet zinciri oluşturduğu belirtilen Bitrota'nın sahibine ulaşılamıyor.

Üç yıl önce Kayseri'de Endless Yazılım Teknoloji A.Ş. isimli bir şirket kuran Kenan Altun ve ortağı Avusturya vatandaşı Hasan Özkan, geçen yılın Aralık ayında Bitrota adındaki kripto para borsasını devreye aldı ve "Talent" adındaki kripto para birimine yatırım için yoğun çalışma yaptı. 

Hürriyet'in haberine göre, Kayseri ve Hatay'da lüks ofisler kuran şirket, birçok ilde de otellerde toplantılar yaptı. Sistem kripto para olarak yansıtılsa da işleyiş saadet zinciri şeklinde oldu.

Yatırım yapan kişilere aylık yüzde 30 kazanç vadedildi. Geçen Nisan ayında düzenlenen kampanya ile binlerce kişinin yatırım yapması sağlandı ve yüzde 45 kazanç vadedildi. Sisteme yeni yatırımcı kazandırana ise yüzde 25 gelir garantisi verildi.

30 Bin Yatırımcı Mağdur

İddiaya göre sisteme para yatıranların sayısı 30 bine ulaştı. Hatay'da da bu sisteme dahil olanların sayısı oldukça fazla. Bir savcının dahi sisteme para yatırdığı öne sürülüyor. Kısa sürede büyük kazanç elde etmek isteyenlerin galerideki araçlarını satıp sisteme para yatırdığı, büyük baş hayvanlarını sattığı hatta iş yerini satıp üstüne bir de çevresine borçlandığı belirtiliyor.
 

Kimse Ödeme Alamadı


Sistemin işleyişinde yeni gelenlerin parası ile daha sonra gelenlerin parası ödendi. Ancak sistem birkaç ay içinde çöktü. Para yatıranlar ödeme alamadı, coinin değeri ise yerlerde. Bursa'da yaşayan Hamza Türk (33), "Oto elektrik işi yapıyorum. 200 bin lira para yatırdım. Evlendiğimizde oturacağımız evi sattım. Paranın bir kısmını buraya yatırdım. Bunalıma girdim" derken, oto tamircide çalışan Fahri Onur (18) ise "Yan yana dükkânlarda çalıştığım Hamza Türk'ün teşviki ile buraya girdim. Bankadan 50 bin lira kredi çektim. Parayı buraya yatırdım. 2-3 ay içinde çıkarım diye düşündüm. Ancak sistem battı. Çalıştığım işte aylık 4 bin lira alıyorum; 3 bin lirası banka kredisine gidiyor" diye konuştu.

Gökhan Zan'ın Kardeşi de Mağdur

Futbolcu Gökhan Zan'ın kardeşi S. Zan ise, 500 binden fazla zararı olan bir başka isim. "İnsanların hayatı perişan oldu. Evine yiyecek ekmek götüremecek durumda olan insanlar var" diyen S. Zan "Arkadaşlarımın tavsiyesi ile buraya para yatırdım. Bugünlerde Hatay'da kiminle konuşsan, konu bir şekilde buraya geliyor. En büyük sorun ise toplanan paranın büyük bir bölümünün elden alınması. Örneğin 250 bin lira yatıran kişiden, 200 bini elden 50 bini banka üzerinden alındı. Şirketin Kayseri'deki merkezine gidenler oldu. Ancak ofis kapalı. Kenan Altun'a ise ulaşılamıyor" diye konuştu. Samsun'da yaşayan Soner Nacak ise, "Bu tarz sistemlerin bir gün patlayacağını biliyordum" diyerek 4 arkadaşı ile birlikte 280 bin lira yatırdıklarını, söz konusu parayı alamadıklarını söyledi.
 

Sistemi Kuranlara Ulaşılamıyor


Bitrota adındaki kripto para borsasının bağlı olduğu Endless Yazılım AŞ, Temmuz 2018'de Kayseri'de kurulan bir şirket. Kenan Altun ile Avusturya'da yaşayan Hasan Özkan'ın kurduğu şirket geçen yıl Ekim ayında sermaye artışı yaptı. Şirketin sermayesi 1 milyon liraya çıktı. Kasım 2020'den Nisan 2021'e kadarki dönemde yatırım yapan kişilerin ödemeleri yapıldı. Ancak sistem bu tarihten sonra çöküşe geçti. Konuya yakın bir kaynak "Hızlı büyüme bu sonucu getirdi" şeklinde konuştu. Sistemin tanıtımı için Türkiye'nin bir çok ilinde toplantı yapan Kenan Altun'a ise ulaşılamıyor. 

Türkiye'de daha önce de Thodex şirketi kripto para piyasasında insanların mağdur olmasına sebep olmuş, Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer 2 milyar dolar ile yurt dışına kaçmıştı. Özer'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafları paylaşılmıştı. 

Thodex Vurgununda Paralar Binance'e Aktarılmış

bitrota vurgun dolandırıcılık gökhan zan kripto para kenan altun