Küba Vizesi Nasıl Alınır? Küba Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Küba vizesi alarak resmi ismi Küba Cumhuriyeti olan ülkeye kolay bir şekilde girebilirsiniz. Karayiplerde bir ada ülkesi olarak bilinen Küba, Isla de la Juventus ve pek çok takım adaların dışında aynı zamanda başlıca Küba adasından meydana gelmiştir. Havana, Küba'nın en büyük şehri ve başkentidir. Santiago de Cuba ise Küba'nın en büyük ikinci şehridir.

Küba vizesi alarak resmi ismi Küba Cumhuriyeti olan ülkeye kolay bir şekilde girebilirsiniz. Karayiplerde bir ada ülkesi olarak bilinen Küba, Isla de la Juventus ve pek çok takım adaların dışında aynı zamanda başlıca Küba adasından meydana gelmiştir. Havana, Küba’nın en büyük şehri ve başkentidir. Santiago de Cuba ise Küba’nın en büyük ikinci şehridir. Küba'nın kuzeyinde Birleşik Devletler ve Bahamalar, batısında Meksika, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika, güneydoğu bölgesinde ise Haiti ve Dominik Cumhuriyeti yer almaktadır. 28 Ekim 1492 tarihinde Kristof Kolomb karaya çıkmıştır ve şu anda Küba’ya ait olan adada İspanya Krallığı için hak iddia etmiştir. Küba ise 1898 yılında biten İspanya - Amerika Savaşına kadar İspanya’nın bir toprağı olarak kalmıştır. 1902 yılında ise Küba, Birleşik Devletlerden resmi bağımsızlık kazanmıştır. Küba’nın nüfusu 11 milyondan daha fazla olduğu bilinmektedir. Karayipler'de en geniş yüz ölçümüne sahip olan Küba, aynı zamanda en kalabalık ada ülkesidir. Küba, etrafındaki sular tarafından ılıklaşan tropikal bir iklime sahiptir. Ayrıca Karayip denizinin sıcak suları ve adanın Meksika Körfezinin karşısında olması gibi nedenlerden dolayı kasırgalara açık bir duruma sahiptir. Bin 232 kilometre uzunluğuna sahip olan Küba Adası, yeryüzünde bulunan en büyük 13.adadır.

Küba Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Küba vize başvurusu online bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu başvuru Küba Konsolosluğunun resmi internet sitesi üzerinden yapılabilir. Vize başvuru formu, renkli bir şekilde taranmış pasaport, gidiş - dönüş uçak bileti rezervasyonu ile beraber Küba Konsolosluğu / Küba Büyükelçiliğine ya da konsolosluk tarafından yetkilendirilen acentelere / vize başvuru merkezlerine başvuru yapabilirsiniz. Bordo pasaport ile gerçekleştirilen Küba vizesi başvuruları için 6 aylık süre ile tek giriş ve çıkışlı vize (Küba Turistik Vizesi) alınabilir. Küba turistik bize sayesinde Küba’dan bir kere giriş ve çıkış yapıldıktan sonra geçerliliğini korur. Tekrardan Küba’ya giriş yapmak istediğiniz zaman ve Türkiye’ye geri dönme durumu söz konusu değilse, Küba’ya tekrar giriş yapılacak kadar vize alınması zorunludur. Hususi pasaport, hizmet pasaportu ve diplomatik pasaporta sahip olan kişiler için bu durum geçerli değildir. Ancak Amerika’dan Küba’ya hususi pasaport ile seyahat edecek olan kişilerin, Küba Washington Büyükelçiliğinden bilgi almaları gereklidir.

Küba vizesi almak için yapılması gereken işlemler, Schengen ve diğer Avrupa ülkelerinin vize başvuru işlemleri kadar zor ve yorucu olmaz. Bu durumun en büyük nedenlerden birisi az belge ile başvuru yapma ihtimalinin söz konusu olmasıdır. Başvuru yapan kişinin minimum 6 ay geçerliliğe sahip olan bir pasaportunun bulunması gerekir. Resmi pasaport sahibi olan kişiler, 90 güne kadar vizeden muaf olsa da yıpranan, veriliş tarihi 10 seneyi geçmemiş, geçerlilik tarihi ise 6 aydan daha kısa olan pasaport ile seyahat etmesi mümkün değildir.

Küba Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Küba vize başvuru formu, Küba vize başvuruları sürecinde talep edilen evraklar arasında yerini almaktadır. Küba vize başvuru formu şu şekildedir:

https://www.kubakonsoloslugu.com/kuba-vize-basvuru-formu/

Küba Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Küba vize türleri aşağıdaki gibidir:

Küba Turist Vizesi: Küba turist vizesi ya da diğer ismi ile turist kartı, Küba’ya turizm amacı ile seyahat etmek isteyen kişilere sağlanan ve hamiline 30 gün süre ile Küba’da bulunma hakkı veren bir vize türüdür. Küba turist vizesi, 2 parçadan meydana gelen bir kağıt olarak kişilere verilir. Ayrıca başvuru sahibinin pasaportuna basılmaz.

Küba Aile Vizesi: Küba aile vizesi, Küba’ya aile birleşimi için gitmek isteyen kişilere sağlanan bir vize çeşididir. Küba'da yaşayan akrabalarınızın yanına gitmek isteyen kişilerin, Küba aile vizesine başvuru yapmaları gerekir.

Küba Basın Vizesi: Basın vizesi, iş için Küba’ya seyahat etmek isteyen basın mensubu kişilere sağlayan bir vize çeşididir. Küba basın vizesine başvurmak isteyen basın mensuplarının, vizeye başvuruda bulunmak için Küba dış temsilciliklerinde bulunan basın ofisinden onay almaları gerekir.

Küba İş Vizesi: Bu vize çeşidi ise Küba’ya iş faaliyetlerini sürdürmek için ziyaret etmek isteyen kişilere sağlanan bir vize çeşididir. Küba iş vizesine başvuru yapmak isteyen kişilerin, Küba dış temsilciliklerinde bulunan ofisten onay almaları gerekir.

Küba Çalışma Vizesi: Küba çalışma vizesi, Küba’da bulunan bir firma ile bağlantılı olarak teknisyen ya da bilim insanı olarak çalışan ülke vatandaşlarına sağlanan vize çeşididir.

Küba Öğrenci Vizesi: Küba öğrenci vizesi, Küba’da bulunan eğitim kurumuna kabul edilen öğrencilere sağlanan bir vize çeşididir.

Küba Sağlık Vizesi: Bu vize, Küba’da bulunan tıbbi bir kurumda tedavi görmek için Küba’ya seyahat etmek isteyen kişilere sağlanan bir vize çeşididir.

Küba Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Küba vize evrakları şunlardır:

Pasaport: Küba vize başvurusu yapan kişilerin, kişiye ait olan ve minimum 6 ay geçerliliğe sahip olan bir pasaportun vize başvurusunda sunulması zorunludur.

Biyometrik Fotoğraf: Vize başvurusu yapmak isteyen kişilere ait olan, biyometrik standartlara uygun ve kişinin yüzünün net bir şekilde çıktığı 1 tane biyometrik fotoğraf sunulmalıdır.

Küba Vize Başvuru Formu: Küba vize başvuru formu, vize başvurusunda bulunan kişiler tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Küba vize başvuru formu içerisinde olan bütün bilgileriniz, vize başvurusunda ibraz edilen destekleyici evraklarda bulunan bilgiler ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde vize başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir.

İş Yerinden Alınan İzin Yazısı: Küba vizesi başvuru sahibini için düzenlenen ve kişinin kendi iş yerinden alınan kaşeli ve imzalı bir izin yazısı, vize başvuru dosyası içerisinde olmalıdır. Küba vize başvurusunda sunulan izin yazısı içerisinde vize başvuru sahibinin planlanan seyahat tarihleri süresi boyunca izinli olduğu bilgisi, vize başvuru sahibinin kişisel bilgileri, işine yönelik olan bilgileri, maaşına yönelik bilgiler ve planlanan Küba seyahatinin tarihleri bulunmalıdır.

Uçuş Rezervasyon Belgesi: Küba vizesi başvurusunda bulunan kişi, adına Küba seyahati için düzenlenmiş olan gidiş ve dönüş uçak biletlerini sunmalıdır.

Seyahat Sağlık Sigortası: Küba vizesi başvurusu yapan kişi adına düzenlenen, planlanmış olan Küba seyahati tarihleri süresi boyunca geçerliliği olan ve Küba’da geçerli olan bir seyahat sağlık sigortası poliçesinin fotokopisini, talep edilen evraklar ile beraber sunmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı: Küba vize başvurusu yapmak isteyen kişinin kimlik belgesi fotokopisi, Küba vizesi başvurusu sırasında talep edilen evraklar ile sunması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi olmayan yabancı uyruklu vatandaşların ise minimum 6 ay süresi bulunan bir ikamet tezkeresi ibraz etmeleri zorunludur.

Vize Ücretinin Ödendiğine Dair Belge: Küba vizesi başvuru işlemlerinin tamamlanması adına ödenmiş olması gerekli olan vize ücretinin dekont belgesinin, diğer belgeler ile sunulması gerekmektedir.

Küba Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Küba vize ücreti 341 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyat, Ankara Küba Büyükelçiliği tarafından belirlenir. Küba vize başvurusunu, kargo yöntemi ile gerçekleştirecek ve vizenin onaylanması halinde vize başvurusu için talep edilen evrakları yine kargo yöntemi ile teslim alacak kişilerin, 341 TL olan vize ücretine ilaveten 388 TL ücreti de ödemeleri gereklidir. Vize ücreti Ankara Küba Büyükelçiliği banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Ödeme, nakit olarak alınmaz; Küba Büyükelçiliği tarafından sadece banka havalesi yolu ile kabul edilir. Küba vize başvurularını bizzat gerçekleştiren kişiler, vize ücretini ödemekte zorunludurlar. Küba vize başvurularını, yetkili acenteler ya da danışmanlık merkezleri üzerinden gerçekleştiren kişiler ise acente hizmet bedeline ek olarak şekilde vize ücretini ödemektedirler. Daha sonrasında yetkili acente, kişi adına vize ücreti ödemesini gerçekleştirir. Küba vize başvuruları için danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak isterseniz, bu ücret ise yaklaşık olarak 120 Euro’dur.

Küba Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Küba vize başvurusu yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gerekli olan noktalar aşağıdaki gibidir:

Küba turist vizesini aldıktan sonra ilk olarak isim ve soy isim kısmını kontrol etmenizde fayda vardır.

Tek girişli ve 30 gün kalma izni olan Küba turistik vizesi ile Küba’yı ziyaret edeceğiniz gün, Küba’ya gidiş - dönüş uçak biletlerinizi kontrol sırasında sunmanız beklenecektir. Bu yüzden de gidiş ve dönüş uçak biletlerinizi her daim yanınızda bulundurmanız önemlidir.

Küba'ya giriş yapılan tarih itibari ile vizenin 1 aylık geçerliliği bulunmaktadır. Dönüş tarihini, bu tarih aralığına dikkat ederek tercih etmeniz oldukça önemlidir.

Türkiye'den aldığınız Küba vizesi ile Amerika’dan Küba’ya seyahat etmeniz söz konusu değildir. Küba, Amerika üzerinden girişlerde Amerika’dan alınmış olan Küba vizesi almanız gerekmektedir. Türkiye'den alınan Küba vizesi ile Meksika, Kanada ya da diğer kanton bölgelere giriş yapmanız söz konusudur.

 Küba turist vizesi ile Küba sınırında vizenin bir tarafı pasaport kontrolünde teslim alınacak, diğer tarafı ise Küba’dan çıkış yaparken göstermek zorundasınız.

Seyahatiniz sırasında ise Küba turistik vize kartınızı sağlam bir yere koyarak kaybetmemeniz gerekmektedir.

Küba Vizesi Neden Reddedilir?

Küba vize ret nedenleri şunlardır:

Küba Konsolosluğu / Küba Büyükelçiliği tarafından talep edilen evrakların, yanlış ya da eksik bir şekilde sunulması,

Küba'ya gidecek olan kişinin, Küba’ya gitme sebepleri açık bir şekilde beyan etmemesi,

Küba’ya gidecek olan kişilerin sağlık şartlarının müsait olması gerekmektedir. Kişide tespit edilen ve anormal olarak görülen hastalık durumunda vize reddi söz konusu olabilir.

Kişinin banka hesabında, belirlenen bir miktarda parasının bulunması gerekmektedir.

Uçak bileti rezervasyonları sunulmaması durumunda kişinin vizesi reddedilebilir. Gidiş ve dönüş tarihler hakkında net bilgiler içeren evrakların sunulmaması durumunda vize reddi olabilir.

Dana önceden Küba’ya giden kişilerin, ülke için bir güvenlik problemi yaratacak çeşitli hareketlerde bulunması ve bu durumun da siciline işlemesi halinde kişinin vizesi reddedilebilir.

Küba Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Küba vizesi onay süresi genel olarak 7 – 10 gün içerisindedir. Küba turist vizesi almak adına Küba Büyükelçiliğine başvuru yapıldığı zaman talep edilen tüm evrakların sunulması sonrasında vizenin onaylanması yaklaşık olarak 7 – 10 gün sürmektedir. Küba turist vizesi başvurularının akredite vize acenteleri ya da yetkili vize başvuru merkezleri üzerinden online bir şekilde yapıldığı zamanlarda ise vize onay süresi yaklaşık olarak 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Küba Konsolosluğu gerekli gördüğü takdirde vize başvuru işlemlerini süresi uzatılabilir, başvuru sahibini görüşmek için çağırabilirler. Küba vize başvurusunun sonuçlandırma yetkilisi ise sadece Küba Konsolosluğunun inisiyatifine kalmış bir durumdur. Küba Konsolosluğunun yoğunluğunun olması ya da ek bir belge daha talep etmesi halinde seyahat tarihinden en az 1 hafta öncesine kadar başvuru işlemlerinin tamamlanması tavsiye edilmektedir.