Kulis: AKP'li Cumhurbaşkanı, Nureddin Nebati'ye Kızmış

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modelinin başarısızlığı nedeniyle Nureddin Nebati'ye kızdığı ileri sürüldü.

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam DW Türkçe'de kaleme aldığı yazıda 20 Aralık'ta açıklanan ve 18,30'daki doları 10'lara kadar indiren "Yeni Ekonomi Modeli"nin geldiği noktanın AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında soruna neden olduğunu iddia etti.

20 Aralık operasyonu sonrasında 18,30 seviyesindeki dolar, önce 10 lira seviyesine kadar inmiş ve sonrasında hükümet kanadı, "Kurdaki köpüğün alındığını ve daha da alınacağını" söylemişti. Ancak sonrasındaki süreçte dolar kuru önce 12'yi, sonra ise 13'ü geçmişti.

Ancak geçtiğimiz hafta sürekli olarak 14 lira seviyesini zorlayan doların ateşini düşürmek için arka kapı yoluyla döviz satışlarının sürdürüldüğü belirtiliyor. Tüm rezerv satışlarına karşın doların 14 lira seviyesini aşması ve kurun yeniden 18 lira seviyesine ulaşmasının şaşırtıcı olmayacağı düşünülüyor.

Doların Durumu Erdoğan'ı Kızdırmış

Erdal Sağlam'ın aktardığı kulis bilgilerine göre 10 liraya kadar inen dolar kurunun gelişen süreçte kontrol altına alınmaması ve Erdoğan'a vadedilen döviz mevduat hesaplarında 20-25 milyar dolarlık bir çözülmenin gerçekleşmemesi, aksine vatandaşların döviz hesaplarının daha da artması Erdoğan'ı kızdırdı.

Merkez Bankasındaki kamu kuruluşu hesapları da dikkate alındığınde TCMB'nin net rezervlerinin eksi 66 milyar doları aştığını belirten bir bankacı, "Piyasa yüklü miktarda fonlanıyor, TL'yi alan hâlâ dolara gidiyor, bankadaki dolar hesapları arttıkça buradan Merkez Bankası'na giden döviz miktarı artıyor, o dövizlerle müdahale ediliyor" dedi.

Söz konusu bankacı, bu durumun sürdürülemez olduğunu belirterek "Hep birlikte seyrediyoruz" diye konuştu.

nureddin nebati recep Tayyip Erdoğan kızdı dolar