Kulis: Kılıçdaroğlu Parti Rozetini Çıkarıp Yetkilerini Paylaşacak

TAKİP ET

Cumhur İttifakı'nın "adayını açıkla" baskısı karşısında CHP'nin alacağı tavır tartıışma konusu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yasal olarak 3. defa aday olamamasına karşın dün 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın adayı olduğunu açıkladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklenen Erdoğan, adaylığını açıklamasını istedi.

Erdoğan 2023 Seçimlerinde Resmen Aday Olduğunu Açıkladı


Muhalefet kanadında ise adayın kim olacağına yönelik tartışmalar sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olmak istediği iddiaları dillendirilirken muhalefetin farklı aktörlerinden farklı açıklamalar geliyor.

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Kılıçdaroğlu'nu "seçilebilecek isimler" arasında saymamış, bunun ardından İsmail Saymaz'a konuşan İYİ Partili bir isim kazanabilecek bir ismin aday yapılması gerektiğini belirterek Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkmıştı.

Buna karşın CHP'de hesapların Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına göre yapıldığı, hatta Kılıçdaroğlu'nun aday olması ve seçilmesi halinde alınacak pozisyonlar üzerinde çalışılıyor.

Parti Rozetini Çıkaracak

BBC News Türkçe'nin haberine göre Kemal Kılıçdaroğlu aday olması halinde ilk olarak parti rozetini çıkaracak. Bazı CHP yöneticileri Kılıçdaroğlu'nun partinin lidersiz kalmaması ve seçimden sonra kurultay telaşı olmaması için 5-6 görevde kalabileceğini belirtiyor fakat partide ağır basan düşünce, Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması halinde parti rozetini derhal çıkaracağına dair. Ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bu konuda çok hassas olduğu ve Muharrem İnce'nin 2018 seçimlerinde rozetini çıkardığı hatırlatılıyor.

Bu kapsamda Kılıçdaroğlu'nun yokluğunda partinin genel başkansız kalmaması ve kurultay da yapılmaması için aday olunca yerine genel başkan vekili tayin edip parti genel sekreterine de cumhurbaşkanı seçilmesi halinde genel başkanlıktan istifa edeceğine dair bir dilekçe vereceği belirtiliyor. Yani Kılıçdaroğlu'nun aday olup seçilmesi halinde bu istifa dilekçesi yürülüğe konulacak ve genel başkan vekili de partiyi kurultaya götürecek.

Yetkilerini Paylaşacak

Ayrıca Kılıçdaroğlu seçilmesi halinde fiili bir güçlendirilmiş parlamenter sistem uygulayacak ve yetkilerini paylaşacak. Cumhurbaşkanının kullanmayacağı yetkilere örnek olarak ise "Mesela, partisinin il başkanını atamayacak veya kayyum atamayacak" deniliyor.

Bunun yanı sıra örneğin Kılıçdaroğlu rektör ataması yapmayacak ve üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerinin seçtiği kişiyi rektör tayin edecek. 

chp kulis kemal kılıçdaroğlu parti rozetini çıkarıp yetkilerini paylaşacak aday cumhurbaşkanı