Kültür Bakanı Ersoy'dan Galata'daki Tahribata İlişkin Açıklama: Yapılan İşlem Doğru

TAKİP ET

Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında ortaya çıkan skandal görüntülere dair Kültür ve Turizm Bakanı açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, işlemin doğru fakat ekipmanın yanlış olduğunu söyledi.

Galata Kulesi'nde yürütülen restorasyon adı altındaki çalışmalarda hilti ile duvarların yıkıldığına dair görüntülerin sosyal medyada hızla yayılmasıyla tarihi rezalete 'dur' denmesi sağlanmıştı.

Birçok vatandaş, "İstanbul'a ihanetin" son örneği olarak yorumladığı görüntülere ilişkin istifa ve cezai yaptırım haberleri duymayı beklerken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan yaşananları savunan bir açıklama geldi. Ersoy, "Yapılan işlem doğru, kullanılan ekipman yanlış" dedi.

Bakan Ersoy'un Galata'da yaşananlara dair açıklaması şöyle:

"Galata Kulesi'nde bizimde hoş bulmadığımız bir fotoğrafla gündeme geldi. Ama tek bir kare ile yorumlamanın çok hakkaniyetsiz olduğunu belirtmek istiyorum. Özellikle çatı kısmında özellikle o külah kısmı tamamen betonarme hale getirilmiş. Anıtlar Kurulu kararına istinaden çalışma başlıyor. Önce bir raspa yapılıyor sonradan yapılan eklentiler oradan çıkartılıyor. Çürütme ve tümleme dediğimiz bir terim var. Beton orijinal yapıyı çürütüyor. Duvarın belli bir kısmı gitmiş ve tümlerken inşaat demiri betonla yapılmış. Anıtlar Kurulu 'bunu al' diyor. Daha özgün malzeme ile onu tümlüyorsunuz. Yapılan işlemlerde bu aslında. Yapılan işlem doğru kullanılan ekipman yanlış. Bir sertifika programı da bu restorasyonlar için hazırlıyoruz."

mehmet nuri ersoy galata kulesi kültür ve turizm bakanlığı hilti restorasyon