Küresel Enflasyonda Yükselme Eğilimi Sürüyor

TAKİP ET

ENAGrup, Mart 2021 dönemi için ekonomik analiz raporunu yayımladı. Rapora göre küresel gıda fiyatlarındaki artış sürüyor.

Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAGrup) Mart 2021 dönemi için yayımladığı ekonomik analiz raporunda, enflasyonun seyrini etkileyen etkenler üç ana grupta incelendi. Rapora göre büyük salgının yarattığı fazladan kırılganlığa, ABD’de yeni kabul edilen 1,9 trilyon dolarlık (14 trilyon 687 milyar Türk Lirası) yeni teşvik paketinin yarattığı ek enflasyon baskısı da eklenecek. Küresel gıda fiyatlarında yaşanan artış ise sürüyor.

Söz konusu raporda, “Kovid-19 [Çin virüsü] sağlık salgını birçok makroekonomik faktörde dengeleri değiştirdiği gibi, firma verimliliği, sektörel işsizlikte inanılmaz artışlar, istihdamda düşüşler, ücretler genel seviyesinde azalmalar başta olmak üzere çoğu mikroekonomik değerde de oynaklıklar yaratmıştır” ifadeleri yer alırken gıda enflasyonuna ilişkin şu konular vurgulandı:

Bu süreçte fiyatların genel seviyesiyle beraber enflasyonda da yukarılara doğru hareketlenme başlamıştır. Bu hareketlenmede büyük salgından kaynaklanan gıda fiyatlarındaki kaygılar önemli bir etken olarak görülmektedir.

FAO gıda endeksi, bu olguyu en iyi ortaya çıkaran istatistik olarak karşımızda. Gıda fiyatları küresel piyasalarda ardı ardına dokuz aydır yükseliyor. Özellikle sıvı yağ, tahıl, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve son dönemde de şekerdeki fiyat artışı, bu konuda belirgin bir çerçeve sunuyor bize. Artış hızı ve yönüne baktığımızda bu hızın daha uzun bir süre küresel enflasyon üzerinde baskı yaratacağı söylenebilir.

ABD’NİN 1,9 TRİLYON DOLARLIK PAKETİ KÜRESEL ENFLASYONU TETİKLEYEBİLİR

Rapora göre gelişmiş ülkelerin büyük salgından etkilenen grup, firma ve kişilere millî gelirlerinin önemli bir payını karşılıksız dağıtmasına rağmen küresel durgunluğun ekonomik etkilerinin daha uzun süre hayatımızda olacağı da ortada. Raporda, daha önce GSYH’sinin yaklaşık yüzde 15’ini teşvik olarak halka dağıtan ABD’de, yeni kabul edilen 1,9 trilyon dolarlık yeni teşvik paketinin hem ABD'ye hem de küresel piyasalara nasıl yansıyacağı analiz edildi.

Bazı ekonomistler bu teşvikle tüketim harcamalarında oluşan ek artışın bir enflasyon baskısı yaratabileceğini ifade ederken başka bir grup ise ilgili teşvik miktarının gelirsizlikten dolayı azalan tüketim harcamalarının bir kısmını ancak ikame edebileceğini ve bunun da kısa dönemde tüketici fiyatlarını etkilemeyeceğini vurguladı.

Küresel enflasyonda ise yükselme eğilimi sürüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil getirilerindeki artışlarla enflasyon baskısı, geçtiğimiz hafta küresel finans piyasalarında en etkili haberler oldu. Bu iki etki, gelişmekte olan piyasalarda döviz çıkışını tetikledi ve kurlarda yukarıya doğru bir hareket başlattı. Türkiye'de kısa sürede 6,90’lardan 7,50 dolaylarına doğru yönelen dolar kurunun enflasyona etkisinin olacağını bekleniyor.

Ekonomi enflasyon küresel enflasyon artıyor dolar kuru TÜrkiye ekonomisi enflasyon artışı ENAGrup Enflasyon Araştırmaları Grubu Mart 2021