Küresel İnternet Kesintisinin Sebebi Bir Kullanıcının Ayar Değiştirmesiymiş

TAKİP ET

İki gün önce yaşanan küresel çaplı internet kesintisinin, Fastly'nin bir kullanıcısının ayar değişikliği yapması sebebiyle olduğu ortaya çıktı.

8 Haziran günü yaşanan küresel çapta internet kesintisi sebebiyle pek çok siteye erişim engellenmiş ancak kesintinin sebebi öğrenilememişti. 

Financial Times, New York Times, Bloomberg News, Spotify, PayPal, Twitch ve Reddit'in de etkilendiği kesintinin sebebi bugün (10 Haziran) açıklandı. 

Kesintinin olduğu gün iddia edildiği gibi sorunun kaynağı Amerikan bulut bilişim hizmetleri sağlayıcısı Fastly çıktı. Fastly'nin bir kullanısının ayar değiştirdiği, değişiklik sebebiyle de Fastly'nin mayıstaki güncellemesinden kaynaklanan bir sorunun (bug) tetiklendiği ve müşterilerin yüzde 85'inin internet sitelerinin eş zamanlı çöktüğü belirlendi. 

Fastly'den Özür

Fastly, tüm müşterilerinden özür dilerken, çöken sitelerin yüzde 95'inin normale döndürüldüğünü de belirtti. Fastly'den yapılan açıklamada mühendislerin sorunu 40 dakika içinde tespit ettiği ve 49 dakika içinde de çoğunu düzelttiği bilgisi verildi. Fastly, bu sorunun inceleneceğini de açıkladı.

 

 

küresel internet kesintisi fastly dünya ayar değişikliği kullanıcı