Kürtçü HDP, 'Kürt Sorunu'nun Çözümü İçin Meclis'i İşaret Etti, PKK'nın Elebaşı Öcalan'ın Mektubunu Okuyan Kürtçü Akademisyen Çıldırdı

TAKİP ET

Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan Yeşil Sol Parti ve Kürtçü HDP bugün seçim bildirgesini yayınladı. Kürt sorununun çözümü için Meclis'e vurgu yapılmasının ardından Kürtçü HDP ile Kürtçü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan arasında bir gerilim hattı ortaya çıktı.

Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan Yeşil Sol Parti ve Kürtçü HDP bugün seçim bildirgesini yayınladı. Bildirgede yer alan “muhataplarla diyalog” ifadesi ise Kürt sorununun çözümünde kim ya da kimlerin muhatap alınacağı sorusunu gündeme getirdi.

Kürt sorununun çözümü için Meclis’e vurgu yapılmasının ardından Kürtçü HDP ile Kürtçü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan arasında bir gerilim hattı ortaya çıktı. 

'Kürt Sorunu'nun Çözümü İçin Meclis İşaret Edildi

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümü konusunda Meclis’i işaret etmişti. Bu açıklamanın ardından Kürtçü HDP, 14 Mayıs’taki seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında girmeye karar vermişti.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre Yeşil Sol Parti’nin seçim bildirgesini açıkladığı etkinlikte konuşan Kürtçü HDP'nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, bu seçimde parlamentoyu Yeşil Sol’un rengine büründürmek istediklerini söyledi. Buldan, “Parlamentoda en az 100 vekil dedik” derken, Sancar da “Bu düzeni değiştirmek için buradayız. Gücümüz var, irademiz sağlam. Mutlaka başaracağız” dedi.

Kürtçü HDP'nin Eş Genel Başkanlarının ardından Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, seçim bildirgesini okudular. Bildirgede pek çok konuya değinilirken, Kürt sorununun çözümüne ilişkin bölüm dikkat çekti. Bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin en köklü sorunu olan Kürt sorununun demokratik çözümü ve büyük barış için gereken sorumluluğu üstlenmeye geliyoruz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının eşiğindeyiz. İnkâr ve bastırma siyaseti yerine, Meclis’in muhataplarla diyalog kurdugŭu ve demokratik müzakere yöntemleriyle Kürt sorununun çözüldüğü bir yüzyıl için buradayız.”

Kürtçü HDP'li Yetkili, PKK'nın Elebaşı Öcalan'ın da Muhatap Olduğunu Söyledi

Bildirgenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürtçü HDP’li yetkililer, bildirgede dikkatli bir dil kullanıldığını belirtti. Kürt sorununun muhatabının çok geniş kesimleri kapsadığını ifade eden yetkililer, Kürtçü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın da bu muhataplardan biri olduğunu ima etti.

Kürtçü HDP’li bir yetkili, “Muhataplardan biri de Abdullah Öcalan mı, bildirgeden bu mesajı mı anlamalıyız?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Kürt sorununun muhatabı dediğimizde çok geniş kesimleri anlamalıyız. Kamuoyunda, muhataplardan birinin de Abdullah Öcalan olduğu yorumları yapılırsa biz buna itiraz etmeyiz.”

HDP'li başka bir yetkili ise, geçmişte Meclis’te Kürt sorununun çözümü için komisyonlar kurulduğunu hatırlattı. Bu komisyonların sivil toplum kuruluşlarını da Meclis’e davet ederek görüşlerini aldığını söyleyen yetkili, “Muhatap dediğimizde Kürt sorununun çözümünde bu örgütler de muhataptır, bunun dışındaki tüm aktörler de muhataptır” dedi.

PKK'nın Elebaşı Öcalan'ın Mektubunu Okuyan Kürtçü Akademisyenden HDP'ye Sert Tepki

Kürtçü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın mektubunu okuyan akademisyen Ali Kemal Özcan ise Kürtçü HDP’nin “Meclis çatısı altında çözüm” söylemine sert tepki gösterdi. Özcan, “Son yılların veya son ayların da değil, aşağı yukarı yüz yıllık bir yalandır” diyerek, HDP’nin ciddi bir Öcalan karşıtlığı içinde olduğunu iddia etti.

Özcan, “HDP objektif olarak, niyetler konumuz değil, ciddi bir Öcalan karşıtlığındaki ‘ipe un serme’ çizgisindedir. Yani Öcalan’ın devreden çıkarılmasının bir manivelasıdır maalesef.” Türkiye’de bir tane ‘muhatap’ var o da İmralı’dadır. Ne kendini ne milleti ne de devleti aldatmanın bir manası yoktur” diye konuştu.

hdp yeşil sol parti pervin buldan mithat sancar abdullah öcalan ali kemal özcan kürtçü pkk