Kurum Dökülüyor: Kızılay Sancaklar Aracılığıyla Yurt Dışına Kan Göndermek İstedi, Sağlık Bakanlığı İzin Vermedi

TAKİP ET

AKP'ye yakın olan Vatan Partili Sancak ailesi aracılığıyla Kızılay'ın yurtdışına kan göndermesine izin vermeyen Sağlık Bakanlığı, kurumu halkın gözü önündeki itibarının zarar görebileceği konusunda uyardı.

AKP'ye yakın olan Vatan Partili Sancak ailesi aracılığıyla Kızılay'ın yurtdışına kan göndermesine izni vermeyen Sağlık Bakanlığı, kurumu halkın gözü önündeki itibarının zarar görebileceği konusunda uyardı.

Birgün'ün İsmail Arı'nın bir haberine göre, "Yerli İnsan Kanı Plazmasından ilaç Üretim Projesi" kapsamında Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kızılay bir protokol imzaladı. Protokolle Kızılay, kan toplama ve ilaç üretimi için uygun plazma elde etme görevi verildi. Gereken deneyim ve tesislere sahip olmamasına rağmen, Kızılay, 2018'de Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'a ait MAXICELLS İlaçlarıyla anlaşma imzaladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla 2020'de İstanbul Silivri'de 172 bin metrekarelik bir arazi, Murat Sancak'ın şirketine "plazmadan yerli ilaç üretimi tesisi" kurması için tahsis edildi. Sözleşmeye uymayan ve Türkiye'de tesisi kurmayan Sancak ailesi, Alman şirketi Biotest AG ile plazma ve kan tedariki için anlaşma imzaladı.

Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemeler ve soruşturmalar sonrasında "yerli bağışçılardan toplanan plazmanın yanı sıra Kızılay tarafından yabancı şirketlere kan test tüplerinin gönderildiği anlaşıldı" diyen bir rapor hazırlandı.

Raporda, "kan örnekleri kontrolsüz bir şekilde Almanya'ya gönderilirse, toplumumuzun DNA'sı hakkında bilgi edinmek, ırk özellikleri ve ırk özgü ilaçlar gibi istatistiksel analiz yöntemlerine dayalı sonuçlar çıkarmak ve kişiselleştirilmiş tedavi" gibi sonuçlar çıkarmanın mümkün olduğu uyarısında bulunuldu.

Kızılay’ın kan bankacılığı faaliyetlerinin riske gireceğine dikkatin çekildiği raporda şunlar kaydedildi:

“Toplumumuza gerekli bilgilendirme yapılmaksızın kan numunelerinin kullanılması durumunda Kızılay’ın rutin kan bankacılığı faaliyetlerinin sekteye uğraması olasıdır. Analiz yönünden Kızılay’ın kapasitesinin yeterli olduğu, 'Kızılay'a ait laboratuvarlarda plazma seri serbest bırakma testleri yapılabiliyor iken kan test tüplerinin Kızılay’ın sorumluluğu dışına çıkmasına gerek bulunmadığı' müşahede edilmiştir.

Ayrıca bu süreçte herhangi bir olumsuzluk yaşanması, buna bağlı olarak Kızılay'ın Türk halkı nazarındaki imajının zedelenmesine yol açabileceği, ayrıca kontrolsüz olarak genom analizi yapılması durumunda ülkemizin gelecek nesil ilaç stratejilerine olumsuz etki oluşturabileceği değerlendirilmektedir."

Sağlık Bakanlığı Engeli

Teftişçilerin ortaya koyduğu bu rapor sonrasında Sağlık Bakanlığı, 14 Nisan 2022’de MAXICELLS şirketine bir yazı göndererek, "yurtdışına kan gönderilmesine izin verilmediğini" aktararak, "Plazmalara ait kan test tüplerinin yurtdışına gönderilmesi uygun görülmemiş, ilgili testlerin yurtiçinde yapılması çalışması gerektiğine karar verilmiştir" denildi. Belgede ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin’in imzasının yer aldığı görüldü.

kızılay türk kızılay ethem sancak murat sancak maxicells biotest ag kan bankası Bağış deprem depremzede