Kuşadası Kıyılarına Ölü Bir Yunus Vurdu

TAKİP ET

Kuşadası'nda Tırtak türü ölü bir yunus kıyıya vurdu. Sadece mayıs ayında, yunus haricinde, birçok deniz canlısı Yeşil Kaplumbağalar, Caretta carettalar, Bozcamgöz köpekbalığı gibi farklı ve özel türlerdeki deniz canlılarının da ölü bulunduğu öğrenildi.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sahil sitelerine ölü bir yunusun kıyıya vurduğu ihbarı yapıldı. Ete Sitesi kumsalına vuran yunusun, yapılan inceleme sonucunda Tırtak (Delphinus delphis) türü olduğu anlaşıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, şu ifadeleri kullandı:

“Yaptığımız incelemede 1,90 metre boyundaki yunusun, çene altında derin bir yara olduğu gördük. Muhtemelen delici bir aletle bu hâle getirildiğini tahmin ediyoruz. Denizlerimizin en sevimli canlılarından olan yunuslar konusunda ne yazık ki bazen de böyle istenmeyen durumlar olabiliyor. Bazen kastî ölümler olsa da genelde ağlara takılarak boğulma ve denize atılan plastikler nedeniyle ölümler görülmektedir. Bazen de daha önce yaptığımız çalışmalarda da görüldüğü gibi, kanla beslenen ve yunusu zayıf düşüren parazitler nedeniyle öldükleri biliniyor.Yunusun gerekli kayıtları ve doku örnekleri alınıp Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı Müdürü Koray Aşık’la görüşülerek Millî Parka gömülmesi sağlandı."

Yalnızca mayıs ayı içinde 5 adet Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağa, 3 adet Caretta caretta türü iri başlı deniz kaplumbağası, 1 adet Hexanchus griseus türü Bozcamgöz köpekbalığı ve 2 adet Delphinus delphis türü Tırtak yunusun ölü olarak bulunduğunu belirten Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuşadası Körfezi’nde farklı türlerin görülmesi, denizel bio çeşitlilik açısından ne kadar zengin olduğunu da göstermektedir. Ancak bu zenginliğin de mutlaka korunması gerekir. Bu canlılara karşı herkesin duyarlı olması ve bu türlerin yaşam alanı olan denizlerimizin temiz tutulması çok önemlidir.”

Kuşadası yunus Tırtak yeşil kaplumbağa iri başlı kaplumbağa caretta caretta bozcamgöz köpekbalığı EKODOSD Bahattin Sürücü Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Kuşadası Körfezi Aydın Dİlek Yarımadası Büyük M