Kusarken Yemek Borusu Yırtıldı

TAKİP ET

Kazak iş adamı Amangeldi Ryskaliyev kustuğu sırada yemek borusunu yırttı.

Uralsk kentinde yol ve inşaat işleri yapan Kazak iş adamı Amangeldi Ryskaliyev, mide spazmı ve bulantı şikayetiyle kustuğu sırada boğazında hissettiği büyük acı üzerine hastaneye başvurdu.

4 çocuk, 10 torun sahibi Ryskaliyev'e uygulanan ilaç tedavisi sonuç vermedi. Durumu kötüye giden Ryskaliyev'e yapılan ileri incelemede yemek borusunnun yırtıldığı tespit edildi.



Ryskaliyev ameliyata alınarak yemek borusuna stent takıldı. Hastanede 20 gün süren tedavisinde midesine yerleştirilen tüple beslenmeye başlanan Ryskaliyev, sonunda ameliyatının yapılamayacağını öğrendi.

Ryskaliyev'in Türkiye'de bulunan oğlu, Antalya'da özel bir hastaneye tetkiklerini ve raporlarını göndererek babasını Antalya'ya getirdi. Burada Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Erdoğan ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Türkay Belen'in gerçekleştirdiği iki ameliyata giren Ryskaliyev sağlığına kavuştu.



Girdiği ilk ameliyatın ardından yeniden normal beslenebilmeye başlayan Ryskaliyev, 14 kilo aldı ve ikinci ameliyatta da akciğerine zarar veren mantar enfeksiyonu ortadan kaldırıldı.

Vakaya ilişkin konuşan Prof. Dr. Erdoğan, "Kusmayla oluşan yemek borusu yırtıkları çok sıkça rastlanan bir olay değil. Bazen kusmayla oluşan bu yırtıklar yemek borusunun tamamını içeriyor ve mide içeriğiyle beraber göğüs içerisinde enfeksiyon materyali ortaya çıkıyor. Bu yırtılmalar, kusmayla oluşan ani basınç artışına bağlı oluşuyor. Bazen bu yırtıklar mukoza dediğimiz yemek borusunun iç seviyesinde sınırlı kalıyor ve kendiliğinden iyileşebiliyor" ifadelerini kullandı.

kusarken yemek borusu yırtıldı kazak kazakistan iş adamı işadamı amangeldi ryskaliyev