Kütahya'da Afrodit ve Dionysos Heykel Başları Gün Yüzüne Çıkarıldı

TAKİP ET

Aizanoi Antik Kenti'nde bulunan çayda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Afrodit ve Dionysos heykellerinin baş kısımları bulundu.

Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde yer alan çayda gerçekleştirilen kazıda mitolojik bazı karakterlerin heykelleri gün yüzüne çıkarıldı.

Antik çağda "Penkalas" bugün ise "Kocaçay" olarak olarak adlandırılan çayda Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun'un verdiği bilgilere göre 100 işçi ve 27 teknik eleman aralıksız çalışıyor.

Coşkun "Çay üstünde 5 köprünün olduğunu biliyoruz. Bunlardan birinin ahşap köprü olduğunu antik yazarlar bildiriyor. Bu köprülerden birinin restorasyonu bitirildi, birinin de devam ediyor. Diğerinin ise kazısına başlandı" diye konuştu.

Gerçekleştirilen kazıda ortaya çıkarılan iki heykel başının sürpriz olduğunu belirten Coşkun, "Çaydaki kazı esnasında bizim için sürpriz olan buluntularla karşılaştık. Bunlar büyük boyutlu mermer heykellere ait başlardı. Bunlardan biri yaklaşık 50 santimetre yüksekliğindeki, aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen 'Afrodit' heykel başı. Diğeri ise mitolojide şarap tanrısı olarak bilinen 45 santimetre yükseklikte 'Dionysos' heykel başı. Daha önceki çalışmalarımızda genellikle heykellerin gövdelerini tespit ederken açıkçası hiç baş bulamıyorduk. Bu heykel başlarıyla karşılaşmamız bizi oldukça sevindirdi" ifadelerini kullandı.

Keşiflerin 'Antik Yunan'daki çok tanrılı kültürün Roma devrinde de varlığını sürdürdüğüne ilişkin kanıt niteliği taşıdıklarını belirten Coşkun, "Elde edilen bulgular, bölgede bir heykel atölyesi olabileceğini düşündürüyor" şeklinde konuştu.

Kütahya'da Afrodit ve Dionysos Heykel Başları Gün Yüzüne Çıkarıldı