Kuvayi Milliye'nin Kaderine Terk Edilen Beyşehir Karargahı Yok Olmayı Bekliyor

TAKİP ET

Beyşehir'de Çeçen Süleyman Beğ Konağı olarak da bilinen Kuvayi Milliye Karargahı'nın yok olmaya terk edilmesi yıllardır tekrar tekrar kamuoyunun gündemine taşınmasına rağmen hala hiçbir adım atılmadı.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde 1907 yılında inşa edilen ve Milli Mücadele yıllarında Süleyman Sırrı Koydemir tarafından Kuvayi Milliye karargahı olarak kullanılan tarihî konak, yıllardır gündeme taşınan restorasyon talebine rağmen hala bakımsız bir şekilde yok olmayı bekliyor.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun da tescillediği Çeçen Süleyman Beğ Konağı için mülk sahibi hissedarların müşterek resterosyan başvurusunun akabinde ödenek dahi çıkmıştı ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen herhangi bir adım atılmadı.

Son olarak Ağustos ayında İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, konuyu gündeme taşımış ve "Kuva-yı Milliye hareketimizin kararlarının alındığı bu eser maalesef yıkılmak üzere. Hatta buranın çatısının belirli bir bölümü de çökmüş. Zaman içinde Valilik tarafından buranın bir fizibilitesi çıkarılmış ancak hala burası için somut bir adım atılamamış. Önceki dönem Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak bu karargâh için bir ödenek ayırmış ancak yeni Valimiz burası için ne düşünüyor bilemiyoruz. Devlette devamlılık esas ise yeni Valimiz burası için alınan kararı uygulamaya geçirmelidir. Ülkeyi yönetenler yerli ve milliyiz diyorlar. Eğer gerçekten hepimiz yerli ve milliysek bu Osmanlı eserini ihya etmeliyiz. Eğer bu eser yıkılırsa hepimiz için çok üzücü olur. Gelin hep birlikte bu yapıyı yaşatmak için çaba sarf edelim. Eğer bu yapıyı kurtarabilirsek yüzyıllar boyu gelecek nesillere ülkemizin kurtulmasına önderlik eden Süleyman Sırrı'ların hatırasını taşırız" diye konuşmuştu.

İYİ Partili Yokuş, Süleyman Sırrı Bey'in torunuyla da konuştuğunu ve kendisinin yapıyı devlete devretmeye hazır olduğunu, yapının müze olarak yaşatılmasını istediğini kaydetmişti.

Yokuş'un açıklamalarına yanıt veren AKP Konya İl Başkanı Hasan Angı ise "Konak ile alakalı çalışmaların hızla devam ettiği bilinildiği halde; muhalif olma amacıyla sahipsiz konak edebiyatı yapanların; restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ise “ben söyledim de yapıldı” söylemini ifade etmesi kaçınılmazdır" demişti. AKP'li Angı'nın bu açıklamalarına rağmen tarihi yapıyı korumaya yönelik hiçbir adım atılmadı.

beyşehir karargahı kuvayi milliye yok olmayı bekliyor Çeçen Süleyman Beğ Konağı