Kuzey Makedonya'daki Nüfus Sayımına Davet: Sonuçlar, Kuzey Makedonya'nın Kurucu Unsuru Türklerin Tapusudur

TAKİP ET

Kuzey Makedonya'daki Türkler, Nisan'da yapılacak nüfus sayımına hazırlanıyor. Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığında görevli Türk diplomat Furkan Çako, yurt dışında yaşayan Makedonya Türklerine nüfus sayımına gelmeleri için çağrı yaptı.

Furkan Çako, yurt dışında yaşayan Makedonya Türklerini, ülkedeki nüfus sayımına katılmaya ve kendilerini Türk olarak kaydettirmeye çağırdı. Diplomatımız, Twitter hesabından yaptığı çağrıda şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde devam eden #NüfusSayımı2021 sürecine katılmak ve kaydınızı #Türk olarak gerçekleştirmek için yurtdışında yaşayan ve Türkiye, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya ve İsveç'te bulunan vatandaşlarımız aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirler."

Yurt dışındaki Makedonya Türklerine yapılan çağrıda, sayım sonuçlarının Kuzey Makedonya'nın kurucu unsuru Türklerin tapusu olduğu belirtiliyor. Makedonya Türkü için Türk kimliğine sahip çıkmanın bir var oluş mücadelesi olduğu ortadayken "Sensiz 1 Eksiğiz" ve "Seninle 1 Fazlayız" ifadeleri bu mücadeleyi pekiştirecektir.

Mart'ın başında, Makedonya Türkleri, Kuzey Makedonya'daki nüfus sayımına hazırlık için “Kuzey Makedonya Türkleri Sayım Değerlendirme Çalıştayı” düzenlemişti. Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen çalıştayda, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, ülke dışında bulunan Makedonya Türklerinin de nüfus sayımına iştirak edeceklerini dile getirmişti. MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin ise Nisan'daki nüfus sayımının, Makedonya Türkleri için hayatî bir öneme sahip olduğunu vurgulamıştı.

Çalıştay'ın sonunda, Kuzey Makedonya Türkleri Millî Sayım Koordinasyon Kurulu kurulmasına karar verilmiş ve 15 maddelik sonuç bildirgesi yayımlanmıştı.

Bildirgede, “Nüfus sayımı, Türk milletinin Kuzey Makedonya’daki varlığının en önemli göstergesi olacaktır. Ohri Çerçeve Anlaşması gereğince milletlerin hakça temsil edilmesinde ve pozitif ayrımcılığın geliştirilmesinde sayımların önemi büyüktür. Nüfus sayımı, Kuzey Makedonya’nın kurucu unsuru olan Türk milletinin tapusu sayılmaktadır. Kuzey Makedonya Türk milleti olarak ortak millî bir duruş sergilememiz mecburidir" ifadelerine yer verilmişti.

Nüfus sayımının kamu kurumlarında ve yerel idarelerde istihdam ve temsiliyet oranının artmasına zemin hazırlayacağı vurgulanan bildirgede, "Nüfus sayımı neticeleri, Türkçenin, ülkedeki diğer dillerle birlikte tüm Kuzey Makedonya’da resmiyetinin ve kullanımının sağlanmasına önayak olacaktır. Başkalarının üzerimizde planladıkları asimilasyon ve inkar politikalarına müsaade edilmeyecektir" denilmişti.

Bildirgede, sayımının hür, adil ve şeffaf bir şekilde, yasalar dâhilinde gerçekleştirilmesine dönük bir beklenti paylaşılarak "Nüfus sayımı neticeleri kültürel ve tarihî mirasımızın korunmasına katkı sağlayacaktır. Millî bayrağımızın yerel çapta daha çok belediyelerde dalgalanmasına vesile olacaktır. Nüfus sayımı, başta Balkan Türk varlığına, ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk dünyasına büyük moral ve katkı sağlayacaktır" değerlendirmesi yapılmıştı.

Kuzey Makedonya Makedonya Türkleri Balkan Türkleri Balkanlar Üsküp Rumeli Kuzey Makedonya Nüfus Sayımı MATÜSİTEB TİKA YTB Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Furkan Çako Furkan Chako