La Palma'da Lavlar Evleri Yuttu

TAKİP ET

Cumbre Vieja adlı volkanın 19 Eylül günü faaliyete geçmesinin ardından lavlar La Palma adasını istilaya devam ediyor.

İspanya'nın güneybatısında yer alan Kanarya Adaları'ndan biri olan La Palma adasındaki en aktif volkanlardan biri olan Cumbre Vieja (Yaşlı Doruk) geçtiğimiz günlerde faaliyete geçmişti.

Yanardağın kuzey duvarının çökmesinin ardından lav akışı daha da hızlandı ve yeni oluşan lav akıntıları 24 saat içerisinde 40 hektarı aşkın alanı yok etti.

Yanardağın faaliyete geçmesiyle birlikte tamamı tahliye edilen Todoque köyünde ayakta kalan binalar ve tarlaların tamamı lavlar tarafından yutularak yok oldu.

1281 Bina Yok Oldu

Yeni oluşan lav akıntılarının daha önce olduğu gibi okyanusa ulaşması halinde meydana gelecek kimyasal tepkimeler sonucunda zehirli gazların açığa çıkabileceğinden endişe ediliyor.

Lavların krater duvarlarında aşırı büyümeye yol açtığını belirten volkan uzmanı Ines Galindo, bu durumda krater duvarlarının daha kırılgan hale geldiğini açıkladı.

Duvarların çökmesinin doğal bir süreç olduğunu belirten Galindo, yakında krater duvarlarında çökmelerin sürme ihtimalinin olduğunu söyledi. Kısa süre önce kraterin kuzey duvarı çökmüştü.

Kraterin kuzey duvarının çökmesi sonrasında yeni başlayan lav akıntılarıyla birlikte 19 Eylül'de faaliyete geçen yanardağdan püsküren lavlar toplamda 1281 binayı yok etti.

La Palma'da Lavlar Evleri Yuttu todoque köyü yok oldu 1281 bina yok oldu