Laboratuvar Bilgi Sistemine Göre Çin Virüsü Vaka Sayısı Açıklanandan 20 Kat Fazla

TAKİP ET

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in paylaştığı bilgilere göre, Çin virüsü vaka sayısı açıklanandan 20 kat fazla.

FOX TV'nin CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in paylaştığı belgelerle yaptığı habere göre, Çin virüsü vaka sayısıyla Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı veriler arasında büyük bir fark var.

Habere göre, 10 Eylül günü 157 bin 975 kişiye Çin virüsü testi yapıldı fakat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı verilere göre, o gün yapılan test sayısı 107 bin 702 olmuştu. Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi verilerinin yer aldığı belirtilen belgeye göre, yapılan 157 bin 975 testten 128 bin 645'i negatif, 29 bin 377'si pozitif.

Emir, Bakan Koca'ya seslenerek, "Sayın Bakan bu belge doğru mudur? Bu belge doğru ise artık halkımıza gerçekleri söylemenin zamanı gelmiştir" dedi.

Hasta Sayısı ile Vaka Sayısı Arasındaki Fark

İstanbul İl Sağlık Müdürü hasta tanımını şöyle yapmıştı:

"Şunu ayırmamız lazım hasta kliniği olan kişi, vaka ise pozitif çıkan hastalığı bulaştırma riski olan veya hastalanma riski yüksek olan insan demek. Eğer semptomunuz olursa hasta oluyorsunuz."

Böylece günlük olarak verilen turkuaz tabloda yer alan hasta sayısı ifadesi, virüs kaynaklı hastanede yatan kişi sayısı anlamına geliyor. 

Sağlık Bakanı Koca da, hasta sayısı ile vaka sayısının farklı olduğunu ifade etmişti. Bakan Koca'nın paylaştığı tablodaki 'vaka sayısı' ifadesinin 'hasta sayısı' olarak değiştirilmesi tepki çekmiş, bakanlık şeffaf olmamakla suçlanmıştı.

murat emir sağlık bakanı fahrettin koca turkuaz tablo hasta sayısı vaka sayısı 20 kat laboratuvar bilgi yönetim sistemi