Larenjit Neden Olur? Larenjitin Belirtileri Nelerdir?

TAKİP ET

Gırtlak ve ses tellerinin iltihaplanması ve tahrişi sonucunda ortaya çıkan larenjit çoğu zaman ciddi olmayan bir durum olarak geçiştirilir.

Gırtlak ve ses tellerinin iltihaplanması ve tahrişi sonucunda ortaya çıkan larenjit çoğu zaman ciddi olmayan bir durum olarak geçiştirilir. Ancak kısa sürede tedavi edilmediğinde hızla ilerleyerek kalıcı ses problemlerine yol açabilir. Larenjit, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi viral bir enfeksiyonun etkisiyle ortaya çıkan larenjit bakteriyel bir enfeksiyon türüdür.  Konuşurken, yemek yerken, yutkunurken ve nefes alırken hasta zorluk çeker. Oluşan iltihaptan dolayı ses tellerinin iki tarafının zarar görmesi halinde geri dönüşü olmayan sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu neden 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı hemen önemsenerek tedavi aşamasına geçilmelidir. Akut ve kronik larenjit türü vardır. Virüs kaynaklı olan kronik larenjit üç haftadan uzun sürerken akut larenjit ise en fazla üç hafta içerisinde kendiliğinde iyileşme gösterir. 

Larenjit Neden Olur?

Larenjit, konuşmayı sağlayan ses tellerinde ödem oluşması ve tahribata uğramasına denir. Nefes alırken akciğerlerden çıkan hava ses tellerine çarpar ve sesin çıkmasını sağlar. Ancak bazı nedenlerden dolayı ses telleri hasar görür ve konuşma zorluğu yaşanır. Larenjit soğuk havaların etkisi ile genellikle kış aylarında daha fazla görülür. Larenjit bronş, akciğerler ve soluk borusunu olumsuz etkiler. Kronik ve akut larenjite neden olan etmenler farklıdır. 

Akut larenjit nedenleri 

Grip, nezle, soğuk algınlığı

Uzun süre yüksek sesle konuşmak, bağırmak

Solunum yolları enfeksiyonu

Tekrarlayan sinüzit

Alerjen etkiler

Sigara kullanımı

Yaşlılık

Bebeklerin uzun süre ağlaması

Kronik Larenjit Nedenleri 

Solunum ilaçlarının gırtlak ve ses tellerini tahriş etmesi

Mantar enfeksiyonu

Boğaza darbe almak

Çeşitli kimyasal dumanlara maruz kalmak

Sinüs hastalığı

Gırtlak ya da ses telleri kanseri

Larenjit Belirtileri Nelerdir?

Akut ve kronik larenjit belirtileri aynı şekilde kendisini gösterir. Özellikle bebeklerde larenjit yüksek ateş burun tıkanıklığı ve sürekli ağlama durumu şeklinde kendisini gösterir. Larenjit belirtileri hepsi aynı anda görülebileceği gibi sadece ses kısıklığı olarak da görülebilir. Çoğu zaman tedavinin gecikmesine neden olan bu durum uzun süre devam ederse larenjitten şüphe edilebilir. 

Larenjit Belirtileri şunlardır;

Yutma güçlüğü

Boğaz ağrısı ve acı hissedilmesi

Boğazda şişlik

Solunumun artmasına bağlı olarak ağızdan salya akması

Nefes alırken başın öne doğru eğilmesi

Hırıltılı nefes alma

Kuru öksürük

Gırtlakta yumruk hissi

Boğaz temizleme ihtiyacı

Halsizlik

Yüksek ateş

Ses kısıklığı

Sesin çatallı çıkması

Boğaz kuruluğu

Boğazda kızarıklık 

Larenjit Tedavisi 

Larenjit olan kişiler kulak burun boğaz doktoruna gitmelidir. Doktor fiziksel muayene yaparak bazı tetkikler isteyebilir. Ses tellerindeki hareketi gözlemlemek için laringaskobi yapılır. Ayrıca boğazdan doku örneği alınarak biyopsi yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Larenjit çoğu zaman kendiliğinden geçer uzun süre devam eden durumlarda ise larenjite neden olan durumlar tespit edilerek ortadan kaldırılması ile hasta iyileşir. Larenjit tedavisi ilaç yöntemi ile yapılır.  Larenjit bakteriyel enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik kullanılır. Mantar enfeksiyonu nedeniyle görülen larenjitlerde ise antigunfal ilaçlar hastaya verilir. Ses tellerindeki iltihabı kesmek için inhaler ya da sistemik kortikosteroidler, alerjiyi önlemek için antihistaminikler ve reflü tedavisi için hastaya uygun görülen ilaçlar verilerek tedavi edilir. Ancak kanser nedeni ile ses tellerinde veya gırtlakta nodül tespit edilmişse ameliyat gerekli görülebilir. 

Larenjite İyi Gelen Yöntemler Nelerdir?

Boğaz, ses telleri, gırtlak ve akciğeri etkisi altına alan larenjit belirtileri görülmeye başlandığında hemen yapılması gereken bazı şeyler vardır. Larenjite iyi gelen yöntemler arasında ses tellerine ve mideye iyi gelen uygulamaların yapılması yer alır. Bunlar;

Alkol ve sigara kullanılmamalı

Bol ılık su tüketilmeli

Yüksek seSle konuşulmamalı

Sindirimi kolay besinler tüketilmeli

Alerjen maddelerden uzak durulmalı

Kafein kullanımı azaltılmalı
 

larenjit larenjit neden olur larenjit belirtileri larenjite ne iyi gelir