Lavrov ve Kuleba'dan Görüşmeler Sonrası Basın Toplantısı

TAKİP ET

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları basın toplantısı düzenliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Antalya'da Mevlüt Çavuşoğlu ev sahipliğinde bir araya geldi.

Ateşkes Konusunda İlerleme Yok

Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Kuleba, barış için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek "En trajik durum Mariupol'de yaşanıyor. Kent bombardıman altında. Ben de buraya insani bir amaçla geldim. Amacım insani koridor açılması kararı alınmasını sağlamak. Ne yazık ki Bakan Lavrov bu konuda bir kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışmalar yapılacak. Biz aynı zamanda 24 saatlik bir ateşkes talep ettik ancak bu konuda da herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" diye konuştu.

"Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik" diyen Kuleba şu ifadeleri kullandı:

Kuleba: Bu Formatta Görüşmeye Hazırım

"Ben yine bu formatta bir görüşme için hazır olacağım. Eğer bir ilerleme kaydedebilirsek ve çözüm arayışını sürdürürsek. Bence iki dışişleri bakanı bir araya gelince tanımları gereği barış, güvenlik konularını ele almaları gerekiyor. Çünkü liderleri ve parlamentoları onlara bu görevi veriyor.

Ben bu bağlamda görüşmelere devam etmeye hazırım. Amacımız Ukrayna'daki savaşı sonlandırabilmek. Ukraynalı sivillerin acı çekmesini engelleyebilmek ve topraklarımızı işgal güçlerinden arındırabilmek."

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise şu ifadeleri kullandı:

Lavrov: Krizin Çözüme Kavuşturulmasını İstiyoruz

"Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla ve sonra üçlü bir toplantı yaptık. Sayın Kuleba da katıldı. Görüşme Türk tarafının, özellik Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le yaptığı telefon konuşması sonrası bu karar alınmıştı. Biz her türlü temastan yanayız. Biz özellikle Ukrayna krizinin altında yatan sorunların çözümüne yönelik her girişimi destekleriz. 



Bu temaslar sonucunda bir değer elde etmek gerekir. Ukraynalı meslektaşlarımız bunu çok yapıyorlar, gerçek müzakere yolunun yanlış bir yere sapmamasını diliyoruz. Bugünkü görüşmemiz sonucunda şu anlaşıldı. Aslında müzakerenin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Biz genel olarak Türk arkadaşlarımızın inisiyatifiyle insani konuları ele aldık. Asker ve sivillerimizin zarar görmemesi için ne tür tedbir aldıklarını açıklamaya çalıştık. Siviller gönüllü taburlar ve bölgesel savunma güçleri tarafından kalkan olarak kullanılıyor.

Rus Savunma Bakanlığı günde birkaç defa bu konuda bildiriler yapıyor. Biz Rusya'nın insani koridor açılması önerisini tekrarladık. Güzergahlar durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. En etkili güzergahların seçilmesini planlıyoruz.

Ayrıca meslektaşlarımıza şunu hatırlatmak istiyorum. Belarus'ta yapılan son müzakerelerde Rus tarafı kendi mülahazalarını ayrıntılı şekilde sundu. Ukrayna tarafı ise en kısa süre içinde cevap vereceklerini açıkladı. Ukrayna krizinin topluca bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."

Lavrov: Ukrayna'ya Gönderilen Roketatarlar Teröristler Tarafından Kullanılıyor

Türk bir gazetecinin savaşın maliyetleri, Batı'nın Ukrayna topraklarına gelen silahlar ve Polonya'da konuşlandırılacak Patriotların tehdit kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya Lavrov şu yanıtı verdi:

"Savunma Bakanlığımız savaşta her şeyin plana göre devam ettiğini açıkladı. Ukrayna'ya silah verilmesini biz tehlikeli bir eylem olarak görüyoruz. Tüm Avrupa Birliği ilke ve değerlerini ihlal ediyor. Binlerce roketatar ülkeye sokuluyor. Bunlar omuzda her yere götürülebillir. Teröristler bunları sivil havacılık için tehdit oluşturmak üzere kullanıyor. Avrupa'daki meslektaşlarımıza soruyoruz: Siz bu silahların Rusya'ya tehdit olmasını nasıl engelleyeceksiniz? Bu roketatarlar uzun süre sivil havacılığa tehdit oluşturabilir. Avrupa'ya da yayılabilir.

Diğer Ülkelere Saldırmayacağız, Ukrayna'ya da Saldırmadık

Diğer ülkelere ise saldırmayacağız. Ukrayna'ya da saldırmadık. Burda Rusya'nın güvenliğine doğrudan bir tehdit var. Uzun yıllardır uyardık, kimse dinlemedi. Putin bu konuda çok ayrıntılı bir şekilde görüşlerini bildirdi. Şimdi Donbass'taki devletlere saldırılar uzun zamandır planlıydı. Pentagon kendi eylemleri neticesinde geliştirdiği biyolojik laboratuvarda biyolojik silah imalatı için kullanılabilir. Burada yasak bir faaliyet yapılmıyor dendi. Laboratuvarlar Rusya sınırında yapılıyor, biyolojik silahların yasaklanması için sözleşmemiz var. Bu alanda yapılan tüm faaliyetlerin raporlanması gerekir.

Ukrayna'ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları teşvik edenler de bundan sorumlu olacaklar."

Ukrayna'da Neo-Nazi Hükümet İstemiyoruz

"Ukrayna'da Neo-Nazi nitelikli bir hükümet istemiyoruz. Neo-Nazi hükümeti birtakım faşist taburlar oluşturarak devlet başkanı tarafından şeref kıtası olarak selamlanıyor. Biz Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Hem AB ülkelerinin hem de Ukrayna'nın güvenliğini istiyoruz ama Rusya'nın da güvenliğinin sağlanması gerektiğini gözetiyoruz. Ukrayna'nın NATO üyesi olmasını istemiyoruz, tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Başkan Putin de birçok kez beyan etti.

Putin temaslardan asla kaçınmamıştır. Biz bu temaslar laf olsun diye yapılmasın istiyoruz. Bir değer yaratacaksak bir araya geliriz.

Ukrayna hükümeti devrimden sonra görüşme üstüne görüşme, laf olsun diye görüşme yapılsın istiyor. Somut bir çözüme ulaşılsın diye değil. 

Nükleer silah kullanılması tartışmalarını biz başlatmadık, NATO'cular başlattı."

Ayrıntılar geliyor...

sergey lavrov dmitriy kuleba ukrayna rusya görüşme açıklama