LDP, YSK'ya Erdoğan'ın 3. Kez Aday Olup Olamayacağını Sordu

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3. defa aday olup olamayacağı tartışılıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın adayının kendisi olduğunu açıklayarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "Aday mısın değil misin?" diye sormuştu.

Erdoğan'ın adaylık açıklaması üzerine anayasaya göre 3. defa cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı tartışmaları yeniden alevlendi.

Pek çok hukukçu anayasanın bir kişinin Cumhurbaşkanlığı'na 2 defa aday olabileceğine ilişkin açık hükmünün yer aldığı 101. maddesini işaret ederek Erdoğan'ın 3. defa aday olamayacağını belirtiyor. Cumhur İttifakı ise Erdoğan'ın yeni sistemde bir defa aday olduğunu ve 2023 seçimlerinde aday olabileceğini öne sürüyor.

Bu konuyla ilgili anayasal gerçeği öne süren isimlere cevap veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın askıda olduğunu, Erdoğan'ın anayasayı defalarca çiğnediğini ve Türk milleti dışında ona engel olabilecek bir kurum ya da güç olmadığını söylemiş, "Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Liberal Demokrat Parti'den YSK'ya Soru

Liberal Demokrat Parti, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağı sorusunu yazılı olarak Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yöneltti. 

YSK'ya ilgili yazıyı yönelten LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız "Mevcut Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçiminde aday olacağını 09 Haziran 2022 tarihinde kamuoyuna açıklamıştır. Mevcut Cumhurbaşkanı, iki dönemden beri Cumhurbaşkanlığı görevindedir" dedi.

"Anayasanın 101. Maddesi '...Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir...' şeklinde hüküm içermektedir. 4. Anayasanın 116. Maddesi de '....Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde. Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir...' Hükmünü ortaya koyarken Cumhurbaşkanı seçilebilmenin diğer koşullarını da belirlemişti" dyen Kulaksız, şu talebi iletti:

"Anayasanın açık hükümlerine göre, mevcut cumhurbaşkanının üçüncü defa adaylığı için hangi koşulların gerçekleşmesi gerektiği hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşünün tarafımızla paylaşılmasını arz ve talep ederiz."

ldp ysk erdoğan 3. kez aday olup olamayacağını sordu cem toker