Letonya Başbakanı: Rusya'ya Uygulanan Yaptırımlar; Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan Üzerinden Deliniyor

TAKİP ET

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, Avrupa Birliği üyeleri tarafından İşgalci Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların Türkiye, kazakistan ve Ermenistan üzerinden delindiğini iddia etti.

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, Avrupa Birliği üyeleri tarafından İşgalci Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların Türkiye, kazakistan ve Ermenistan üzerinden delindiğini iddia etti.

Başbakan Karins, ticaret yapan şirketlerin yasal olarak mallarını satmak için bazı yollar bulmaya çalıştıklarını ve bu yolların Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan gibi ülkeler üzerinden gerçekleştiğini söyledi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Karins, Avrupa'nın bu üç ülkeyle ticaretinin geçmişe oranla orantısız bir şekilde arttığını belirtti, ancak delil sunmadı ve satılan ürünlere ilişkin bir ayrıntı vermedi.

Başbakan Karins, yaptırımların delinmesinin çözümünün bu ülkelerle birlikte çalışmak veya Avrupa genelinde yaptırımların delinmesini suç haline getirecek bir yasa çıkarmak olduğunu ifade etti.

Rusya ile Ticaretin Tamamen Yasaklanması

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Rusya ile ticaretin tamamen yasaklanması seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye ve Kazakistan’ın dışişleri bakanlıklarından ve Ermenistan’ın ekonomi bakanlığından yapılan açıklama taleplerine yanıt verilmedi.

AB'den Onuncu Yaptırım Paketi

Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesinin yıldönümünde onuncu yaptırım paketini açıklaması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın savaş teknolojisini hedef alan yaptırımların bulunacağını söyleyerek İran'ı işaret etti. Von der Leyen, Kremlin'in yaptırımları baypas etmek için kullandığı boşlukların kapatılması gerektiğini vurguladı.

AB'nin yeni yaptırım paketinin devreye girmesi için 27 üyenin anlaşması gerekiyor.

Washington'un Türkiye Gündemi Yaptırımlar

ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye’de yaptırımlara uyulması konusunda temaslarda bulundu. ABD’li müsteşar Birleşik Arap Emirlikleri’nde de aynı konuda temaslarda bulunmuştu.

ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Müsteşar Nelson’ın üst düzey hükümet yetkilileri, BAE Merkez Bankası, Adalet Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı’ndan yetkililerle biraraya geldiği belirtildi. Görüşmelerde BAE’nin sanal varlıklar, altın ve emlak dahil olmak üzere kara para aklama ve terörün finansmanına karşı koyulması ele alındı.

Müsteşar Nelson’ın temaslarında, Maliye Bakanlığı’nın özellikle Rusya ve İran’a yönelik ABD yaptırımlarının delinmesinin engellenmesine odaklandığı vurgulandı.

letonya yaptırım rusya türkiye kazakistan ermenistan