Letonya Vizesi Nasıl Alınır? Letonya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti ise Riga'dır. 1 Mayıs 2004 tarihinden bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Letonya'nın resmi dili ise Hint – Avrupa dillerinin Baltık koluna ait olan Letoncadır.

Letonya vizesi alarak resmi ismi ile Letonya Cumhuriyeti’ne seyahat edebilirsiniz. Kuzey Avrupa’da bulunan bu ülke kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya, doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşır. Ayrıca Letonya, İsveç ile denizden sınırı bulunur.

Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti ise Riga’dır. 1 Mayıs 2004 tarihinden bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Letonya’nın resmi dili ise Hint – Avrupa dillerinin Baltık koluna ait olan Letoncadır.

Şu anda Letoncanın yalnızca güney komşusu olan Litvanya’da konuşulan Litvanca ile akrabalığı bulunmaktadır. Letoncanın günümüzde soyu tükenmiş olan Eski Prusya dili ile akrabalığı bulunmaktadır. Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Rus asıllı olan Letonya’da Rusça da yaygın bir şekilde kullanılan diller arasında yer alır.

Günümüzdeki Letonlar ve Litvanlar M.Ö. 2500 yıllarında Baltık Denizi civarında yerleşen Hint – Avrupa halkının torunudur. Dil yapısı olarak komşuları olan Cermenler ve Fin – Ugor halklarından farklı şekilde Baltık halkları şeklinde isimlendirilirler. 12.yüzyılda bölgeye ilk olarak ticaret için gelen Cermenler, Letonları zorla Hristiyanlaştırmışlar 1201 yılında Letonya’nın başkenti olan Riga’yı kurmuşlardır.

13.yüzyılda ise Töton şövalyeleri, Estonya ve Letonya topraklarında Livonya Konfederasyonu olarak isimlendirilen bir konfederasyon kurmuşlardır. 1282 yılında Riga da dahil olmak üzere pek çok Leton şehri, Kuzey Alman Ticaret Ortaklığı olan Hansa Birliğine katılmışlardır. Bu sayede Riga, Doğu Baltık ticaret yollarında önemli bir yer kazandı. 1558 – 1582 yılları arasında Rusya ile Lehistan, Litvanya ve Danimarka arasında yapılan Livonya Savaşı Rusya’nın yenilmesi ile sonuçlanınca bölge ilk olarak Litvanya Grandüklüğü sonrasında ise Lehistan – Litvanya Birliğinin eline geçmiştir. Lehistan’ın 1793 yılında parçalanması ile Letonya, Çarlık Rusya’nın eline geçmiştir.

Letonya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Letonya vize başvurusu şu şekildedir:

İlk olarak Letonya’yı ziyaret amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bu adım ile hangi vize çeşidine başvuru yapmanız gerektiği konusunda yönlendirme almış olursunuz.

Letonya / Schengen bölgesi için kaç tane giriş yapmanız gerektiğiniz belirlemeniz gerekir.

Başvuru için talep edilen evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

Letonya Schengen vizesi için randevu almanız gerekir. Başvuru yapacağınız Letonya Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezlerinin konumuna göre başvurunuzu iletmeniz için muhtemelen bir randevu oluşturmanız gerekmektedir. Farklı bir seçenek olarak çalışma saatleri sırasında gitmeniz halinde, başvuru belgelerinizi randevusuz bir şekilde iletmeniz de söz konusu olabilir. Başvuru yaparken randevu almanız gerekip gerekmediğiniz öğrenmek için konsolosluk ya da vize başvuru merkezi ile irtibata geçebilirsiniz.

Başvuru formunuzu doldurmanız gerekir. Her Letonya Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezinin başvuruya erişim sağlaması için çeşitli yollar bulunmaktadır. Ancak muhtemelen konsolosluğun internet sayfası üzerinden ulaşabileceğiniz başvuru formunu doldurarak iletmeniz gereklidir. Başvuruyu internet üzerinden doldurarak çıktısını alıp imzalayın. Bu çıktıyı başvuru yapacağınız Letonya Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezine teslim etmeniz gerekmektedir.

Sırada ise vize başvuru ücretini ödemeniz gerekir.

Letonya Schengen vize başvurunuzu, seyahatinizden minimum 2 hafta önce ancak 6 ayı geçmeyecek şekilde göndermeniz gereklidir.

Her Letonya Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezinin, başvuru için farklı prosedürleri bulunmaktadır. Her durumda başvuru yapacağınız konsolosluğuna ya da vize başvuru merkezine bizzat müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvuru yaptığınız zaman muhtemelen biyometrik veriniz talep edilir. 12 yaşından küçük olan çocuklar ise bu işlemler muaf tutulmaktadır. Eğer ki son 59 ay içerisinde parmak izinizi vermişseniz, muhtemelen tekrar talep edilmeyecektir. Başvuru yaptıktan sonra seyahatinize dair daha fazla bilgi ve evrak sunmanız için ileriki zamanlarda tekrar görüşmeye çağrılabileceğinizi unutmamanız gerekir. 

Letonya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Letonya vize başvuru formu, Letonya vizesi alabilmek için talep edilen evraklar arasında yer almaktadır. Letonya vizesi başvuru formu şu şekildedir:

https://www.letonyakonsoloslugu.org/letonya-vizesi-basvuru/

Letonya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Letonya vize türleri aşağıdaki gibidir:

Letonya turistik vize,

Letonya ticari vize,

Letonya iş / çalışma vizesi,

Letonya aile ve arkadaş ziyareti vizesi,

Letonya kültürel, sportif ve konferans vizesi,

Letonya vatandaşı olan eşler için aile / arkadaş ziyaret vizesi,

Letonya erasmus ve diğer değişim öğrencileri vizesi,

Letonya öğrenci vizesi,

Letonya OCMA kararı,

Letonya gönüllü çalışma vizesidir.

Letonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Letonya vize evrakları aşağıdaki gibidir:

Online vize başvuru formu: Letonya başvuru formu, Letonya Konsolosluğu internet sayfası üzerinden bulunabilir. Bu formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak konsolosluk ya da vize başvuru merkezine iletmeniz gerekmektedir.

Pasaport: Pasaportun planlanan seyahatin dönüş tarihi sonrası en az 6 ay geçerliliğe sahip olması ve 10 yıldan eski bir pasaport olmaması gerekir.

Fotoğraf: 6 ay içerisinde çektirilmiş olan 2 tane, beyaz fonlu, 4 mm x 5 mm boyutlarında biyometrik fotoğraf talep edilmektedir.

Seyahat sağlık sigortası: Vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin, Schengen ülkelerinden farklı olarak seyahat sigortasının seyahat dönüş tarihi sonrasında en az 15 gün daha geçerliliğinin bulunması ve 30 bin Euro teminatlı Schengen ülkelerinde geçerliliği olan bir seyahat sağlık sigortası yaptırılmış olması gerekir.

Banka hesap dökümü: Letonya vize başvurusunda bulunacak kişilerin, banka hesap dökümü bankadan kaşeli ve imzalı olarak temin edilmesi, banka imza sirküleri ile beraber sunulması istenir. Kısa süreli seyahatler için de hesabınızda en az 5 bin TL bakiye bulunması gerekir.

Maaş bordrosu: Vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin düzenli bir gelire sahip olduğunu gösteren son 3 aya ait maaş bordrosu sunması gerekir.

Çalışanlar için ise kişinin çalıştığı şirkete ait güncel tarihli şirket belgeleri, orijinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası ve imza sirkülerinin fotokopilerini başvuru belgeleri arasına eklenmesi şarttır.

Çalışan kişinin işveren mektubu ile izin onay belgesi ve SGK işe giriş bildirgesi, SGK hizmet dökümü çıktılarını hazırlaması gerekmektedir.

Başvuru yapacak olan şirket sahipleri için orijinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirkülerinin fotokopileri, şirketin ticaret odasında bulunan kaydı, ticaret sicil gazetesinin bir kopyası ve vergi levhası çıktılarının da vize başvurusu için talep edilen belgeler ile beraber sunulması gerekmektedir.

Emekliler için emekli maaşını gösterir evraklar sunulması gerekir. Bunlar banka hesap dökümü ya da emeklilik cüzdanı olabilir.

Letonya Büyükelçiliğine hitaben yazılan vize başvuru dilekçesi.

Vize başvurusunda bulunan öğrenciler için İngilizce öğrenci belgesi çıktısının da vize başvuru belgeleri arasında eklenmesi gerekmektedir.

Başvuruda bulunacak olan 18 yaşının altındaki bireyler için kişi yalnız ya da sadece bir ebeveyni ile beraber seyahat edecek ise ebeveyninden noter tasdikli bir muvafakatname alması gerekir. Vize başvurusu için talep edilen belgeleri en doğru şekilde öğrenmek için Letonya Konsolosluğu, Letonya Büyükelçiliği ya da vize başvuru merkezleri ile iletişime geçebilirsiniz. 

Letonya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Letonya vize ücreti 60 Euro olarak belirlenmiştir. Letonya vize ücretleri genel olarak kişinin alacağı vize türüne göre değişiklik göstermektedir. 6 yaş altındaki çocuklardan vize ücreti talep edilmez. Letonya Konsolosluğu kriterlerine göre belirlenmiş olan vize ücreti, konsolosluk harç bedeli ve vize başvuru merkezi ücretlerini bünyesinde barındırır. Letonya vize başvuruları, vize başvuru merkezleri tarafında kabul edilir. Kısa süreli Letonya Schengen vizesi kapsamında turistik, aile ziyareti ve ticari vizelerin ücreti, uzun süreli D tipi vizelerden farklılık göstermektedir. Vize alma sürecinde Letonya vize ücretinin Letonya Konsolosluğu ve vize başvuru merkezlerinden teyit edilmesi tavsiye edilmektedir. Başvurunuzun önceliklerini belirlemek, problemsiz bir şekilde Letonya vize başvurusundan bulunmak ve güncel vize ücretlerini en doğru şekilde öğrenmek için Letonya Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezleri ile iletişime geçebilirsiniz. Letonya Schengen vize başvuruları, Letonya Konsolosluğuna akredite şirketler aracılığı ile yapılabilir. Akredite acente AB vize kolaylığı anlaşmasında belirlenmiş olan meblağa ilaveten koordinasyon ve servis bedeli de istenmektedir. Banka hesabınıza yatırılan ücretlerin iade işlemleri yapılmaz. Ayrıca Letonya vize başvurusunun reddedilmesi halinde ücret iadesi gerçekleşmez. Letonya turistik vize, ticari vize, ziyaret vizesi, kültürel / sportif vize ve transit vize ücretleri 60 Euro olarak belirlenmiştir. 6 – 12 yaş arasındaki çocuklar için ise bu fiyat 35 Euro’dur. 0 – 6 yaş aralığındaki çocuklar için ise Letonya vize ücreti talep edilmez.

Letonya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Letonya vize başvuru sırasında dikkat edilmesi gerekli olan noktalar şu şekildedir:

Letonya vize işlemleri sırasında kullanılacak olan pasaportlarınızın geçerlilik süresi, Letonya seyahati sonrası minimum 6 ay olmak zorundadır. 

Letonya vize işlemleri için gereken Letonya seyahat sağlık sigortası, seyahat süreniz kapsamındadır.

Yeşil pasaportu olan kişilerin 6 ay içerisinde 90 günü geçmeme şartı ile Letonya vizesi almaları gerekli değildir. Letonya vizeye uyum şartlarının doğru ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Vize uyum koşullarının yerine getirilmemesi durumunda Letonya vizesi alma imkânınız yoktur.

Letonya Vizesi Neden Reddedilir?

Letonya vize ret nedenleri birçok sebebe bağlanabilir. Konsolosluklar, vize kararlarının çıkması konusunda yetkili olan kurumlardır. Bazı ülkeler aracı şirketler üzerinden başvuruları kabul etse de son karar yine ülkenin konsolosluğuna bağlı olmaktadır. Farklı sebeplerden dolayı vizelerin olumsuz bir şekilde yanıtlanarak reddedilmesi söz konusudur. Bundan dolayı vize başvuru belgelerinde seyahatin amacı ve seyahat sürecindeki masrafların nasıl karşılanacağına dair güvencelerin verilmesi gerekmektedir. Günümüzde ise artan yurt dışına göç durumları, ülkelerin vize prosedürlerini daha güvenlikli hale getirmesine neden olmuştur. Letonya vizenin reddedilmesi şu nedenlerden dolayı olabilir: 

Letonya Konsolosluğunun, kişinin kendi ülkesine geri döneceğine dair yeteri kadar ikna edici olmaması durumunda,

Seyahat süreci boyunca konaklama ya da ulaşım garantisinin sunulmaması,

Sosyal güvencenin olup olmaması durumları ve çalışma durumunun bu kararı olumsuz etkilemesi,

Sabit gelir olduğunun kanıtlanamaması durumunda,

Güncel banka hesap hareketlerini gösterir belgeler sunulmaması,

Geçmiş zamanlarda gerçekleştirilen seyahatlerde olumsuz olayların yaşanmaması,

Evraklarda yalan, hatalı ya da eksik bilgilerin sunulması,

Daha önceki zamanlarda yurt dışına giden ancak geri dönmeyen akrabaların olması,

Başvuru sahibinin pasaportunda engellenmiş olan ülkelerin bulunması,

Geçmiş zamanlarda vizenin reddedilmesi de Letonya vize reddine sebep olabilmektedir. 

Letonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?


Letonya vizesi onay süresi 10 iş günü olarak bilinir. Letonya Cumhuriyetine seyahat etmek isteyen kişilerin talep edilen evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde teslim etmeleri koşulu ile vize sonuçları yaklaşık olarak 10 iş günü içerisinde çıkar. Fakat vize işlemleri sırasında oluşabilecek resmî tatiller, yoğunluklar ve eksik belge teslimi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu süre uzayabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak seyahat planınızdan yaklaşık olarak 20 iş günü öncesinden bu işlemlere başlaması gerekir.
 

letonya letonya vizesi letonya vize ücreti letonya vizesi nasıl alınır vize letonya vize evrakları