Levent Gültekin: Hayat Bana Dinin Ahlak Vermediğini Gösterdi

TAKİP ET

Levent Gültekin, dindarlıktan neden uzaklaştığını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta T24'e konuk olan Levent Gültekin "Yaklaşan Kasırga" kitabına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kitapta dindarlık ve İslamcılık arasında ayrım yaptığını belirten Gültekin, "Orada bir tespitte bulundum. Benim de çocukluk yıllarımda dindar olma gerekçem de böyleydi. Bu sadece Müslümanlara has değildir. Tüm semavi dinlerde bu böyledir. Din ahlak veriyor diye dindar olur insanlar. İslamcılar ahlakın kaynağını din gördükleri için bütün sorunların çözümünü dinde ararlar" dedi.

İslamcıların "Eğer insanlar dindar olursa ahlaklı olurlar, ahlaklı olurlarsa çalmazlar, çırpmazlar, haksızlık yapmazlar, kul hakkı yemezler, işlerini doğru düzgün yaparlar. O yüzden bir yerin iyi olabilmesi için önce o insanın dindar olması lazım" diye düşündüğünü belirten Gültekin, şöyle devam etti:

"İslamcıların Atatürk'le kavgasının temelinde de bu var. İslamcılar Atatürk'ün seküler laiklik dediğimiz, inançla devlet işlerini ayırma anlayışıyla kurduğu yapıyı, devleti ve toplumu dinden yani ahlaktan uzaklaştırma olarak algılıyorlar. Ben de çocukluk yıllarımda dindarlığın insana ahlak verdiğini düşünenlerdendim. O yüzden dindardım.

Anadolu'da halen böyle. O yüzden çocuklarını imam hatiplere gönderirler. Bir sigorta gibi görürler. Çocuğum gitsin, oradan ahlak öğrensin, çalmasın çırpmasın, haram yemesin. Gerçek bu değildir ama algı budur.

Ama sonra hayat, yaşadıklarım bana dinin ahlak vermediğini, tam tersine dindarlığın insanın iyi bir ahlak edinmesinin önünde büyük bir engel olduğunu gösterdi. Aamin Maalouf'un çok güzel bir sözü vardır: 'Bir dinleri olduğu için ahlaka ihtiyaç hissetmiyorlar.'"

levent gültekin hayat bana dinin ahlak vermediğini gösterdi