Libya ve Doğu Akdeniz Konusunda Akar İtalyan Mevkidaşı Guerini ile Görüştü

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile görüşmesinde Libya ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilenaçıklamada, Hulusi Akar’ın İtalya Savunma Bakanlığı'nı ziyareti dolayısıyla askeri tören düzenlendi. Guerini'nin kapıda karşıladığı Akar, tören sonrası mevkidaşı ile önce baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

Görüşmelerde, ikili ve bölgesel askeri ve güvenlik konularının yanı sıra Libya ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarına yönelik harekatı ve savunma sanayi iş birliği konuları konuşuldu.

Ege ve Doğu Akdeniz

Akar, iki büyük Akdeniz ülkesi ve NATO müttefiki olan Türkiye ve İtalya arasındaki etkin iş birliğinin hem iki ülke hem de bölge için önem taşıdığını, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunların uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri ve diyalogla çözümünden yana olduğu, Türkiye’nin tüm olumlu ve adil yaklaşımlarına rağmen provokatif girişimlerin gerginliği tırmandırdığını belirtti.

Libya

Türkiye ile Libya arasında 500 yıllık tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarının bulunduğunu, Türkiye’nin bölgenin istikrar kazanması için elinden gelen gayreti göstermeyi sürdüreceğini ifade eden Akar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları kapsamında istikrarlı, bağımsız ve egemen bir Libya'yı desteklediklerini belirtti.

Dağlık Karabağ

Akar, bölgede ateşkesin, bölgede barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Ermenistan’a verilen desteklerin kesilmesi, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

hulusi akar italyan mevkidaşı ile görüştü milli savunma bakanlığı milli savunma bakanı lorenzo guerini doğu akdeniz libya azerbaycan ermenistan dağlık karabağ güvenlik