Libya'da Geçici Hükûmet Görev Başında

TAKİP ET

Libya'da yeni kurulan geçici hükümet, bugün Trablus'ta düzenlenen törenle görevi devraldı. Yeni Başbakan Dibeybe ve kabinesi dün de yemin etmişti.

Libya'da, ülkeyi 24 Aralık'ta seçimlere götürmek üzere "geçici birlik hükümeti" görevi resmen devraldı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı ve Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Fayiz Serrac Trablus'ta düzenlenen törenle görevi Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ve Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe'ye devretti.

Dibeybe, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, "demokrasinin ilkelerini pekiştirmek için bugün burada olduğunu" söyledi.

Başbakan Dibeybe ve kabine üyeleri bir önceki gün ülkenin doğusunda bulunan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde yemin etmişti. Libya'nın "birliğini, güvenliğini ve bütünlüğünü" koruyacağına söz veren Dibeybe, kabinesinin "tüm Libyalıların hükümeti" olacağının altını çizmişti.

Libya meclisi, geçen hafta Sirte'de yaptığı oturumda geçici birlik hükümetini onaylamıştı. 2014'teki seçimlerden sonra ikiye ayrılan Libya meclisi, 7 yıl sonra ilk defa geçen hafta bu oturumda bir bütün olarak bir araya gelmişti.

Şubat ayı başında Birleşmiş Milletler himayesinde İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu, Dibeybe'yi geçici başbakan ve Muhammed Yunus Menfi'yi üç üyeli Başkanlık Konseyi'nin başkanlığına seçmişti. Geçici hükümet, ülkedeki hizmetleri iyileştirmek, devlet kurumlarını birleştirmek ve Aralık ayında yapılacak seçimleri düzenlemekle görevlendirilmişti.

Geçici birlik hükümeti, BM tarafından tanınan ve Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin yerini alacak.

UMH ülkenin batı bölgelerinde, Halife Hafter güçlerine destek veren Tobruk hükümeti de doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyordu.

libya savaş geçici hükümet görev göreve başladı başında dibeybe geçici birlik hükümeti hafter erdoğan umh tobruk trablus