Libya'da İç Savaşı Bitirmek Amacıyla Görüşmeler Başladı

TAKİP ET

Libya'da çatışan taraflar haftalar süren hazırlıklar sonrasında BM arabuluculuğuyla Tunus'ta siyasi müzakerelere başladı.

Libya'da çatışan taraflar haftalar süren hazırlıklar sonrasında BM arabuluculuğuyla Tunus'ta  siyasi müzakerelere başladı.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, bugün Tunus'ta Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile birlikte 75 Libyalı temsilcinin katılımıyla görüşmeleri başlattı. Williams, açılışta yaptığı konuşmada, "Yıllarca süren bölünme, yıkım ve çoklu krizlerden sonra yeni bir Libya'nın eşiğindeyiz” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, katılımcılara, Ekim ayı ortasında ateşkesin imzalanmasının ilk ve temel bir adım olduğunu vurgulayarak, "Libya'nın geleceği artık sizin elinizde" dedi. Guterres, "BM bu konuda size yardımcı olacaktır” ifadesini kullandı.

Yaklaşık bir yıl önce Berlin'de çok uluslu olarak düzenlenen Libya Konferansı'nın tersine, Tunus'taki görüşmelere sadece Libya'dan katılımlar gerçekleşti. Taraflar iç savaşın yaşandığı Libya'da mümkün olan en kısa zamanda seçim yapılması ve tek bir hükümetin oluşturulması konusunu ele alacaklar. Ayrıca anayasa da müzakere edilen konular arasında.

 

libya tunus ateşkes bm stephanie williams antonio guterres