Libya'da Taraflar Kalıcı Ateşkes İçin Anlaşmaya Vardı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler, Libya'da tarafların ülke genelinde kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Bugün Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Libya'daki askeri müzakerelerde tarafların "tarihi bir başarı" elde ettiğini bildirildi. Yıllardır iç savaşın devam ettiği ülkede ateşkese varıldığı belirtildi. Anlaşmanın detayları hakkında bilgiler henüz paylaşılmadı.

İki taraf, bugün sabah İsviçre'nin Cenevre kentinde imza törenine katıldı. Törende BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Turco Williams, "Kalıcı bir ateşkese giden süreç uzun ve zorluydu. Umarım anlaşma Libyalıların acılarına son verir ve yurtlarından ayrılmak zorunda kalanlar evlerine dönebilir" dedi.

BM destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) delegasyonu başkanı Ali Abuşahma, "Yeterince acı çektik, yeterince kan döküldü. Libya'nın tüm topraklarındaki ve özellikle de güneyindeki acıları durdurmak istiyoruz. Tüm Libya'ya sesleniyorum: Birlik olun" ifadelerini kullandı.

Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya'da ateşkes sağlanması amacıyla uzun süredir müzakereler gerçekleştiriliyordu. BM öncülüğündeki 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları, Cenevre'de tarafları dördüncü kez bir araya getirmişti.

Taraflar geçtiğimiz günlerde, ülkedeki tüm bölgel eri birbirine bağlayan kara ve hava güzergahlarının açılması konusunda anlaşmıştı.

libya ateşkes ali abuşahma stephanie turco williams