Libya'nın Yeni Başbakanından Türkiye Açıklaması

TAKİP ET

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu kapsamında 5 Şubat'ta seçilen Ulusal Birlik Hükumeti'nin Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, "Türkiye ile dayanışmayı geliştirmeyi ve ticaret hacmini arttırarak en yüksek seviyelere çıkarmayı umuyorum" dedi.

Libya'nın 5 Şubat'ta seçilerek göreve gelen geçici Ulusal Birlik Hüku

meti'nin Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, "dost ve müttefik" Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını, ülke içindeki taraflar arasında barışın tesisi ve karşılaşılan belli başlı sorunların çözümü için çalışacaklarını belirtti.

Göreve başlamasının ertesi gününde ilk röportajını AA'ya veren Libya Başbakanı, yeni hükumetin öncelikleri, ülkede iç barışın tesisi, savaş suçlarının soruşturulması ve yeni dönemde Türkiye-Libya ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 1-5 Şubat tarihlerinde İsviçre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LSDF) 74 üyesi tarafından yapılan oylama sonucunda Başbakan seçilen Dibeybe, forum kapsamında 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilen seçimlere kadar Libya'yı yönetecek.

İsviçre'den dün dönen LSDF üyelerini başkent Trablus'un Mitiga Havaalanında karşılayan Dibeybe, BM öncülüğündeki forumun seyrine ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun üyeleri, Libya'nın her yerinden katılımla oluşturuldu. Bu yüzden Libya'nın tüm coğrafyası, kabileleri ve kesimlerinin temsilcisidir. Libya'nın ve Libya halkının yararına olacak şekilde, barışçıl, demokratik ve özgür bir değişiklik için önemli bir karar aldılar. Tüm dünya da bu karara görsel ve işitsel kanallarla tanıklık etti. Biz de onları onurlandırmak amacıyla karşıladık."

Forum üyelerini havaalanında sıcak şekilde karşılayan Dibeybe, "(LSDF'de) Aldıkları sonuç nedeniyle sevinçlilerdi. Ben aslında aralarından sadece çok az kişiyi tanıyorum" dedi.

Libya Başbakanı, Siyasi Diyalog Forumu'nda alınan kararların uygulanması kapsamında üç hafta sonra hükumeti kurmuş olacaklarını ve güvenoyu almak üzere Libya parlamentosuna sunulacaklarını belirtti.

libya libya başbakanı libya türkiye Abdülhamid Dibeybe Abdülhamid Dibeybe türkiye