Liderlerden Farklı 24 Nisan Açıklamaları

TAKİP ET

Türk siyasetçiler 24 Nisan 1915'te ilk adımı atılan Ermeni tehcirine ilişkin farklı açıklamalar yaptı.

Osmanlı hükümeti, vatana ihanet ederek Anadolu'da binlerce masumun kanına giren Ermenilerin elebaşlarını 24 Nisan 1915'te tutuklayarak sürgün etti. 27 Mayıs'a gelindiğinde ise devlet tehcir kararı aldı. Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, olayları bir kez daha "soykırım" olarak niteledi.

Biden Tehcire Bir Kez Daha 'Soykırım' Dedi


AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a gönderdiği mesajında "ortak acıları anlamak insanlık vazifesidir" dedi ve "Birinci Dünya Savaşı'nda yitirdiğimiz Osmanlı Ermenilerini tekrar saygıyla anıyor, anma merasimine iştirak eden tüm vatandaşlarıma selam ve hürmetlerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

23 Nisan'da Anıtkabir'e Gitmeyen Erdoğan 24 Nisan'da Hümanizm Havarisi Kesildi: Ermenileri Andı

Babacan: Faili Biz Değiliz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise "Geçmişte yaşanan acıların faili biz değiliz. Hepimiz, karşılıklı anlayış çerçevesinde birbirinin yarasını sarmaya çalışan Anadolu insanları olmalıyız. Bu vesileyle, Ermeni halkının bugün derinden hissettiği acıyı anlıyor, 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum" açıklamasını yaptı.

Muharrem İnce: Haksız İtham

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise "Her yıl Türkiye'nin 24 Nisan'da içeriden ve dışarıdan soykırım suçlaması ile karşı karşıya kalmasını kabul etmiyoruz. Tarihte yaşanan acılardan bugüne yönelik husumet çıkarma ve siyaset konusu yapma arayışı Türkiye'ye ve Türk Milleti'ne büyük haksızlıktır. Bu haksız ithama karşı Türkiye'nin hakkını savunmak hepimizin sorumluluğudur. Bu haksız ithamlar 'hamdolsun gündeme gelmedi' diyerek geçiştirilemez. Öyle olmadığını bugün bir kez daha gördük" ifadelerini kullandı.

Akşener: Büyük Türk Mileti'nin Gurur Duyulacak Bir Tarihi Vardır

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise 24 Nisan'da bir açıklama yapmadı. Bunun yerine sözde soykırımın tanınması için kanun teklifi veren HDP'li Garo Paylan'a yönelik bir açıklama yaparak "TBMM'ye verdiği sözde 'soykırım' teklifiyle, milletimizin başını yere eğdirmeye kalkan hadsizliği şiddetle kınıyorum. Büyük Türk Milleti'nin, gurur duyulacak bir tarihi vardır. Bizler burada oldukça, hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez" ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise henüz bir açıklama yapmadı.

liderlerden farkı 24 nisan açıklamaları akşener babacan erdoğan Muharrem İnce