Limak'ın Kamudan Aldığı İhaleler Ortaya Çıktı

TAKİP ET

"Beşli çete" olarak bilinen Limak'ın 2011-2022 arasında kamudan milyarlarca dolar ihale aldığı ve bu ihalelerin büyük kısmının pazarlık yöntemiyle alınan ihaleler olduğu ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kamuoyunda "beşli çete" olarak bilinen şirketlerdden biri olan Limak İnşaat'ın 2011-2022 yılları arasında kamudan 7 milyon 728 milyon 974 bin liralık ihale aldığını açıkladı.

İhalelerin Çoğu "Pazarlık" Usulüyle

BirGün'den Mustafa Bildircin'e konuşan CHP'li Murat Emir, Limak'ın aldığı 25 kamu ihalesinden 20'sini tek başına, 5'ini ise iş ortaklığıyla üstlendiğini, 7,7 milyar liralık ihalelerin 5,8 milyar liralık kısmının "pazarlık" yöntemiyle alınan ihaleler olduğunu kaydetti.

Pazarlık Usulü: AKP'nin "Beşli Çete"yi Besleme Yöntemi

Limak'ın kamudan aldığı 25 ihalenin 14'ünü "ihaleyi istenilen kişilere/şirketlere vermek amacıyla" kullanılan pazarlık yöntemiyle aldığını açıklayan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in aktardığı verilere göre 8 ihalede açık, 3 ihalede "belli istekliler arasında" yöntemi kullanıldı. Pazarlık usulüyle Limak'a verilen 14 ihalenin ayrıntılarını paylaşan Emir, şu ifadeleri kullandı:

DSİ'den 3 Milyar TL

"Limak, pazarlık yöntemi kullanılan 14 ihaleyi de tek başına üstlenmiş. İhalelerin en maliyetlileri ise Devlet Su İşleri’nden alınmış. Kayıtları incelediğimizde, Limak’ın DSİ’den toplam maliyeti 3 milyar TL’ye yakın beş ihale aldığını görüyoruz. Diyarbakır’a inşa edilen bin yataklı şehir hastanesinin ihalesi de 1 milyar TL’ye Limak’a verildi. Veriler, kamu kaynaklarının müteahhitlere ölçüsüzce verildiğini ortaya koyuyor.

'Pazarlık' İle 5,8 Milyar Liralık İhale

Limak’a pazarlık ile verilen ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 5,8 milyar TL. Bu hesapla şirket, kamudan aldığı 7,8 milyar TL’lik ihalenin 5,8 milyar TL’sini pazarlık ile almış. Pazarlık yöntemli ihalelerde kamu lehine indirim oranı ise yüzde 20 gibi görece düşük oranda gerçekleşmiştir."

Limak-Kalyon-Cengiz kamudan aldığı ihaleler ortaya çıktı dsi devlet su işleri milyar tl lira