Limanların 49 Yıllığına İhalesiz Devri AYM Tarafından Oy Birliğiyle İptal Edildi

TAKİP ET

Limanların 49 yıllığına ihalesiz devri, Anayasa Mahkemesi tarafından oy birliğiyle iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Mersin, İskenderun, Antalya, Galataport, Çeşme ve Marmaris gibi limanların LİMAK, AKFEN, Ciner, Albayrak ve Doğuş Holding gibi gruplara 49 yıllığına devrini iptal etti.

Limanların devrine ilişkin düzenlemeyi iptal eden AYM, düzenleme için "Özelleştirmede hakim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmamakta olup kurala konu limanların gerçek özelleştirme değerlerine ulaşılmasını engelleyebilecek niteliktedir" değerlendirmesini yaptı.

TBMM'de Ocak ayında kabul edilen torba kanunla Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun'a eklenen geçici maddeyle Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Devlet Demiryolları'na ait limanların işletme hakkının devri yöntemiyle özelleştirilmesiyle imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşmelerin süresinin 49 yıla uzatılabilmesinin önü açılmış, bunun için herhangi bir ihale şartı ise koşulmamıştı.

Bu düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP'nin talebini değerlendiren AYM, düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti.

limanların ihalesiz devri aym tarafından oy birliğiyle iptal edildi