Litvanya, Belarus'tan Gelen Göçmenler Sebebiyle OHAL İlan Etti

TAKİP ET

Litvanya, komşusu Belarus'tan gelen göçmen akını nedeniyle olağanüstü hal ilan etti.

Litvanya, Avrupa Birliği ile Belarus arasındaki gerilimin tırmanmasıyla birlikte komşu ülke Belarus'tan gelen göçmen akını sebebiyle olağanüstü hal ilan etti.

Litvanya İçişleri Bakanı Agle Bilotaite, Cuma günü yaptığı açıklamada, Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı tarafından önerilen kararın 2,8 milyon nüfuslu ülkeye yönelik artan tehdit nedeniyle değil gelen göçmenleri idare etmek için daha sağlam bir sistemi devreye sokmak amacıyla gerekli olduğunu dile getirdi.

Bilotaite, hükümet toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Ortaya çıkan zorluklara yanıt olarak hızlı kararlar alabilmek için bir hukuk sistemine ve araçlara sahip olmak çok önemlidir" dedi.

Başbakan Ingrida Simonyte, sınır yetkililerinin Cuma günü 679 kilometrelik Belarus sınırında 150 yasa dışı göçmenin gözaltına alındığını bildirdi.

Yayımlanan CCTV görüntülerinde, göçmenlerin Belarus ve Litvanya'yı ayıran bir çitin üzerinden atladıkları ve Litvanya tarafına doğru koştukları görülüyor. 

Göçmenlerin çoğunun şimdiden sığınma talebinde bulunduğu ve Afganistan, Kamerun, Irak ve Suriye vatandaşlarını içerdiği belirtildi. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Litvanya'yı ziyaret ederek göçmen akınıyla başa çıkmada yardım etme sözü verdi. 

Lukaşenko Tehdit Etmişti

Belaruslu diktatör Lukaşenko, ülkesine yönelik AB'nin son yaptırımlarına karşı belgesiz göçmenler için sınırları açma tehdidinde bulunmuştu. 

Avrupa Birliği ise Lukaşenko yönetiminin bir yolcu uçağını inişe zorluyarak içerisinde bulunan gazeteciyi gözaltına almasının ardından yaptırımları artırmıştı.

 

litvanya belarus göç göçmen akın olağanüstü hal ohal ilan etti karar içişleri bakanı başbakan yasa dışı menşe