Litvanya Cumhurbaşkanı: Kırım'ın Yasa Dışı İlhakını Tanımayacağız

TAKİP ET

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna ziyaretinde bulundu ve Kırım'ın yasa dışı ilhakının Litvanya tarafından tanınmayacağını kaydetti.

18 Mart'ta resmi ziyaret kapsamında Ukrayna'nın başkenti Kiev'e giden Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, iki tarafın görüşmede, Avrupa’nın enerji güvenliği, siber güvenlik ve hibrit tehditlere karşı koyma, Donbas ve Kırım’daki durumu ele aldığı belirtildi. Litvanya’ya, Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattının hayata geçirilmesine karşı koyduğu için teşekkür eden Zelenskıy, “Söz konusu boru hattı sadece Ukrayna için değil, tüm Avrupa ülkeleri için bir tuzaktır.” ifadelerini kullandı.

Bir dizi anlaşmanın da imzalandığı görüşmede, Ukrayna ile Litvanya arasında uluslararası ve bölgesel politika, güvenlik, gençlik politikası, kültür, enerji alanlarında ayrıca yolcu ve yük demiryolu taşımacılığı alanında stratejik ilişkilerin geliştirilmesini öngören anlaşmalar yer aldı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, yaptığı açıklamada "Rusya’nın Donbas’taki savaşı bitirme çabalarını görmüyoruz. Bu yüzden Rusya’ya yönelik yaptırımları güçlendirmeye davet ediyoruz. Litvanya Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımayacaktır; bu eylemin bir suç olduğunu savunuyoruz. Tüm uluslararası kuruluşlarda ‘Kırım Ukrayna’dır’ diye vurguluyoruz. Ukrayna’nın Kırım Platformu girişimini destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ukrayna litvanya cumhurbaşkanı başbakan zelenskiy nauseda kırım ilhak rusya tanımayacağız açıklama görüşme anlaşma kuzey akım boru hattı ifadeler dedi söyledi