Litvanya, Irak'a Dönen Göçmenlere Bin Euro Verdi

TAKİP ET

Belarus ile Polonya ve Litvanya'nın yaşadığı göçmen krizinden sonra Litvanya sınırını geçen 98 Iraklının biner euro karşılığında Irak'ın başkenti Bağdat'a döndüğü bildirildi. 

Litvanya İçişleri Bakanlığı'nın aktardığına göre giden tüm göçmenler gönüllü olarak gitti.

Litvanya İçişleri Bakanı Agnè Bilotaite konuyla ilişkin "Bir göçmenin bize maliyetini hesaplıyoruz. Bir göçmenin hayatını idame ettirmesinin temel maliyeti yıllık 11 bin euro. Bir avantaj sunmak veya uçuş ayarlamak bizim için açıkçası çok daha kârlı ve böylece daha az zorlukla karşılaşıyoruz." dedi.

Göç krizinin başlangıcından bu yana Litvanya, Belarus üzerinden gelen 500'den fazla göçmeni sınır dışı etti. Litvanya mülteci merkezlerinde halihazırda üç binden fazla kişi kalıyor. 

Litvanya Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Tomas Vytautas Raskevičius ise şu ifadeleri kullandı:

"Mülteci merkezlerindeki süre bitince ne yapacağımızı düşünmeye başlamalıyız. Entegrasyon hakkında konuşmalıyız. Aksi takdirde diğer Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışacaklar. "

Litvanya sınır muhafızları, kendilerine düzensiz göçmenlerin girişini engelleme hakkının verildiği Ağustos ayından bu yana 8 binden fazla kişiyi geri gönderdiklerini söylüyor. 

litvanya mülteci göçmen ıraklı mülteci bin euro ırak