Londra'da Uygur Soykırımına Karşı Protesto

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da Uygurlara uygulanan soykırım, Londra'daki Çin Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uygulanan soykırım, Londra'daki Çin Büyükelçiliği ve Manchester'daki Çin Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Yakınları Doğu Türkistan'da kurulan toplama kamplarına atılan Uygur Türklerine birçok Londralının destek olduğu eylemde "Soykırımı durdur, Çin, bunu saklayamazsın" şeklinde sloganlar atıldı.

Eylemde konuşan protestoculardan biri "Uygurlar için buradayız. Çin'den konsantrasyon kamplarını kapatmasını, kapattığı camileri açmasını ve Uygur, Kazak ve diğer Müslümanlara iade etmesini istiyoruz" dedi.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Londra'da Uygur Soykırımına Karşı Yürüyüş protesto