Lübnan'da Ekonomik Kriz Hastaneleri de Etkiledi: Yüzlerce İnsanın Hayatı Tehlikede

TAKİP ET

Lübnan'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle yakıt bulunamamasından ötürü hastanelerde yatan yüzlerce hastanın hayatı tehlikede.

Lübnan Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta yakıt sübvansiyonunu durdurmasının ardından yakıt fiyatları hızla yükseldi ve benzin istasyonları kapandı. Ülkede yaşanan elektrik ve yakıt krizi sebebiyle hastanelerde yatan yüzlerce hastanın da hayatı tehlike altına girdi.

Lübnan'nın en eski ve en prestijli üniversite hastanelerinden Beyrut Amerikan Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından dün yapılan uyarıda, ölümcül hastalarının hayatını tehdit eden yakıt kıtlığı nedeniyle 48 saatten daha kısa sürede hizmet dışı kalmak zorunda kalınacağı belirtildi.

Hastaneden yapılan açıklamada, 15'i çocuk olmak üzere solunum cihazına bağlı 55 hasta ve diyalize giren 100'den fazla böbrek yetmezliği olan hastanın hayatının tehlike altında olduğu bildirildi.

Pazartesi sabahından itibaren “hizmet dışı kalma tehlikesi yüzünden yakın bir felaketle karşı karşıya olduğunu" açıklayan hastane “Kırk yetişkin ve solunum cihazına bağlı on beş çocuk anında ölecek” dedi. 

Yardım Çağrısı Yapıldı

Lübnan hükümetine, Birleşmiş Milletlere ve uluslararası yardım kuruluşlarına acil çağrı yapan hastane yönetimi, yakıt tedarikinde destek olunmasını istedi.

Eşi benzeri görülmemiş ekonomik kriz sebebiyle ciddi bir ilaç ve tıbbi ürün yoksunluğu ile de karşı karşıya kalındığı ifade edildi.

Benzin İstasyonlarında Uzun Kuyruklar

1 milyonu Suriyeli mülteci olmak üzere 6,8 milyon nüfusu olan Lübnan'da durum oldukça kötüye gidiyor.

Merkez Bankası'nın aldığı kararın ardından pek çok alışveriş merkezi ve restoranın da bulunduğu yüzlerce işletme mazot ve benzin kıtlığı nedeniyle kapanırken, insanlar araçlarının depolarını doldurmak için benzin istasyonunda uzun kuyruklarda saatlerce beklemeye başladı.

Askeri birlikler benzin istasyonlarında konuşlanarak istasyon sahiplerini müşterilere yakıt satmaya zorladı. 

Lübnan Merkez Bankası ve Enerji Bakanlığı arasında yakıt krizini hafifletmek için bir anlaşma yapılacağı öngörülse de Lübnan Merkez Bankası Başkanı, yaşanan krizden siyasetçileri sorumlu tutan açıklamalar yapmayı sürdürüyor.

 

lübnan ekonomik kriz açıklama hastaneler hastalar tehlikede elektrik yakıt benzin depo yok yardım çağrı