Lukaşenko'ya Yönelik Suikast Girişiminin Engellendiği İddia Edildi

TAKİP ET

Rusya, Belarus'un tanınmayan Devlet Başkanı Lukaşenko'ya yönelik suikast hazırlığında olan bir grubun engellenerek gözaltına alındığını öne sürdü.

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) aktardığına göre; Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) ile birlikte düzenlenen ortak operasyon sonucu Belarus'un tanınmayan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya yönelik suikast hazırlığında olan bir grup gözaltına alındı.

ABD-Belarus çifte vatandaşlığına sahip olduğu belirtilen Yuriy Zyankoviç ile Belarus vatandaşı Aleksandr Feduta'nın, Belaruslu ve Ukraynalı aşırı milleyetçi gruplarla birlikte askeri darbe ve Lukaşenko'ya suikast planları yaptığı öne sürüldü.

Gizli bir sohbet programı üzerinden darbe planması yaptıkları iddia edilen kişilerin, Moskova'da bulunan muhalif bir general ile buluşmayı planladıkları aktarıldı. Açıklamada, buluşmayla ilgili "Toplantıya katılanlar Belaruslu generale, planların başarılı bir şekilde uygulanması için Belarus’un tüm üst düzey yöneticilerin öldürülmesi gerektiğini söylediler. Halka seslenmek için televizyon ve radyo kuruluşlarına el konulması, polis ve içişleri bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin engellenmesi dahil askeri darbenin tüm ayrıntılı planları ortaya konuldu. Kolluk kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin eylemlerinin zorlaştırılması için Belarus’ta enerji sisteminin kapatılması planlandı. Silahlı oluşumlar aktif fazda devreye sokulacaktı" ifadeleri kullanıldı.

9 Mayıs Tarihi İşaret Edildi

FSB, Lukaşenko'nun ortadan kaldırılması suretiyle "Belarus’un anayasal sistemini değiştirme ve ülke yönetiminin ulusal uzlaşma komitesine teslim etme" amacında olan kişilerin, zaman olarak 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı seçtiklerini kaydetti.

Gözaltına alınan kişilerin Belarus'a teslim edildiği belirtildi.

 

aleksandr lukaşenko belarus devlet başkanı cumhurbaşkanı darbe planlama suikast gözaltına alındı yakalandı grup görüşme fsb kgb aşırı milliyetçi gruplar 9 mayıs zafer bayramı moskova