Macaristan'dan Sırbistan'a Sınır Dışı Edilen 5 Uygur'un Çin'e Geri Gönderilme Riski Endişe Yarattı

TAKİP ET

Soykırımcı ÇKP zulmünden kaçıp AB ülkelerine geçmek isteyen 5 Uygur Türkü'nün Sırbistan'dan Çin'e geri gönderilme riski var.

Çin pasaportu taşıyan 5 Uygur Türkü, AB ülkelerine sığınmak üzere Macaristan'dan geçerken yakalanıp Sırbistan'a gönderildi ve orada gözaltında tutuluyor. 

Çin pasaportu taşıyan Haximu Yikeshan, Mevlan, Abdulbasit ve diğer iki Uygur Türkü, Avrupa Birliği Ülkelerine sığınmak amacıyla Türkiye’den önce havayoluyla Bosna Hersek’e ardından karayoluyla Hırvatistan ve daha sonra 9 Kasım 2023 tarihinde Macaristan’a ulaştılar.

Haximu Yikeshan’ın telefon aracılığıyla Uygur Haber’e verdiği bilgilere göre, Macaristan’dan Avusturya’ya doğru giderken Macaristan polisleri tarafından gözaltına alınıp Sırbistan’a sınır dışı edildi.

Sırbistan’da 5 gündür birçok Suriyeli ile birlikte geri gönderme merkezinde tutulan Uygur Türklerine bugün 14 Kasım ancak telefon görüşmesi yapma hakkı tanındı. Sadece bir dakika konuşma fırsatı tanınan ve Uygur Haber ile iletişime geçen Yikeshan, kendilerine 2 aydan fazla orada tutuklu kalacağının bildirildiğini söyledi.

Uygur Türkleri, Sırbistan hükumetinin kendilerini Çin’e geri gönderme ihtimalinden endişeliler.

uygur türkleri sırbistan macaristan Soykırımcı Çin avrupa