Macaristan Parlamentosu, İsveç'in NATO Üyeliğinin Oylanması için Toplandı: İktidar Partisi Boykot Etti

TAKİP ET

Macaristan'daki iktidar partisi İsveç'in NATO üyeliği için düzenlenen oturumu boykot etti. Macar muhalefeti, Başbakan Viktor Orban'ı şantaj ile suçlarken, iktidar partisi NATO üyeliğinin onaylanması için İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Budapeşte'yi ziyaret etmesini şart koştu.

Macaristan'daki iktidar partisinin İsveç'in NATO üyeliği için düzenlenen oturumu boykot etmesi üzerine toplantının ertelendiği açıklandı. Macar muhalefeti, Başbakan Viktor Orban'ı şantaj ile suçlarken, iktidar partisi NATO üyeliğinin onaylanması için İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Budapeşte'yi ziyaret etmesini şart koştu.

Başbakan Viktor Orban'ın verdiği söze rağmen, Macaristan İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeyen son ülke olmaya devam ediyor.

Orban, İsveç Oturumuna Katılmadı

Türkiye'nin geçtiğimiz ay Stockholm'e verdiği onay sonrası, İsveç'in NATO'ya girmesini onaylamayan tek ülke Macaristan olmuştu. Orban, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmede parlamento onayını mümkün olan ilk fırsatta sonuçlandıracağına dair söz vermişti ancak muhalefetin talebi üzerine Macaristan Parlamentosu'nda düzenlenen oturuma gelmeyerek bu sözünden vazgeçti.

Orban, İsveçli mevkidaşını Macaristan'a davet ederek "daha yoğun siyasi diyalog" yoluyla "güçlü bir karşılıklı güven inşa etme" ihtiyacını dile getirdi. 

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson daveti kabul etti ancak "müzakere" ve "talep" fikrini reddetti.

macaristan isveç nato boykot