Macaristan ve Kazakistan Karşılıklı İş Birliğini Genişletecek Mutabakat İmzaladı

TAKİP ET

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, bir araya geldikleri toplantıda, karşılıklı iş birliğini geliştirme mutabakatı imzalandı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Kazak mevkidaşı Muhtar Tileuberdi ile görüştü.

Yetkililer, iki ülke arasında siyasi, ekonomi, ticari, kültürel ve insani alanlarda ilişkileri geliştirme ve Türk Konseyi çerçevesinde iş birliği konularını masaya yatırdı.

Toplantıda, Kazakistan ve Macaristan Dışişleri Bakanlıkları arasında karşılıklı yardım ve iş birliğini geliştirme mutabakatıyla birlikte, iki ülkenin Dış Politika Araştırma Enstitüleri arasında mutabakat muhtırası imzalandı. Öte yandan, kültür alanında iş birliği yapılması da kararlaştırıldı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Tileuberdi, toplantı sonrası verdiği demeçte, Macaristan’ın Doğu Avrupa’daki ülkesinin tek stratejik ortağı olduğunu dile getirerek “Macaristan ile karşılıklı iş birliğini güçlendirmeye önem veriyoruz. Enerji, su kaynakları yönetimi, eğitim ve Orta Doğu Avrupa ile Orta Asya ülkelerinin transit alanındaki potansiyelinin etkin kullanımı konularını görüştük” ifadelerini kullandı.

Macaristan şirketlerinin Orta Asya’daki konumlarının bundan sonra daha da güçleneceğini söyleyen Tileuberdi, Astana Uluslararası Finans Merkezi’nde Macaristan’ın İhracat ve İthalat Bankası Ofisi’nin faaliyete geçeceği bilgisini de ekledi.

macaristan kazakistan iş birliği anlaşma mutabakat imzaladı imzalandı iki ülke dışişleri bakanları nur sultan astana resmi ziyaret