Macaristan Vizesi Nasıl Alınır? Macaristan Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Macaristan vizesi ile Orta Avrupa'da bulunan, Karpatlarda kurulmuş ve denize kıyısı olmayan Macaristan'ı ziyaret edebilirsiniz. Ülkenin komşuları ise batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'dir.

Macaristan vizesi ile Orta Avrupa’da bulunan, Karpatlarda kurulmuş ve denize kıyısı olmayan Macaristan’ı ziyaret edebilirsiniz. Ülkenin komşuları ise batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan’dır. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’dir.

Ülke OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkede konuşulan resmi diller ise Fin – Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliğinin 24.resmi dillerinden birisi olan Macarcadır. Bu kapsamda Macarca, Avrupa Birliğinde Fince, Estonca ve Maltaca dilleriyle birlikte Hint – Avrupa dilleri içerisinde yer almayan 4 dilden bir tanesidir.

Macaristan’a hüküm süren Kelt ve Roma dönemlerinin ardından Macaristan’ın kuruluşu 10.yüzyılda Doğu Roma tarafından 1000 yılında tahta geçen 1. Istvan’ın büyük babası Arpad liderliğinde Macarların Asya’dan bölgeye gelişi ile Macaristan tarihi başlamıştır.

Macar Krallığı bazı kesintiler yaşasa da 946 yıl kadar varlığını devam ettirmiştir. Bu süreçte de batının kültürel merkezleri arasında yerini almıştır. Bir zamanların süper güçleri arasında var olan Macaristan, ittifak devletleri ile girdiği 1. Dünya Savaşını kaybedince topraklarının üçte ikisinden fazlasını 3.3 milyon Macar halkı ile birlikte kaybetmiştir. Buna sebebiyet veren ve 1920 senesinde imzalanan Trianon Antlaşması, Macar tarihinde bilinen en kötü olaylar arasında kabul edilmektedir ve özellikle ağır şartları ile bilinir.

2. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanya'sı ile beraber savaşan Macaristan, bundan sonra Sovyet Rusya tarafından ele geçirilmiştir. 1947 ve 1989 yılları arasında komünist yönetim ile yönetilen Macaristan, bu dönemde 1956 Macar devrimi gibi çeşitli olaylar ile uluslararası tanınırlık kazanmıştır.

1989 yılında yaşanan devrimle birlikte Doğu Bloğunun çökmesi ile sınırlarını Avusturya’ya açan Macaristan, bu yıldan itibaren parlamenter cumhuriyet sıfatını kazanmıştır. Bugün ise ülke geniş bir gelir kaynağına sahip ekonomi modeli izlemektedir. Aynı zamanda bölgesel bazı kaynakları da kendi tekelinde barındırır.

Macaristan Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Macaristan vize başvurusu şu şekilde yapılmaktadır:

Öncelikle Macaristan’ı ziyaret etme amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bu işlem, hangi vize türüne başvuruda bulunmanız gerektiği konusunda belirleyici bir rol üstlenecektir.

Macaristan / Schengen bölgesi için kaç giriş yapmanız gerektiğini belirlemelisiniz.

Başvuru için gerekli olan ve talep edilen bütün evrakları toplayarak hazırlamalısınız.

Macaristan Schengen vizesi için randevu almanı gerekmektedir. Başvuru yapılacak konsolosluk ya da vize başvuru merkezinin nerede olduğuna bağlı olarak başvurunuzu iletmeniz için bir randevu oluşturmanız gereklidir. Diğer bir seçenek olarak normal çalışma saatleri esnasında gittiğiniz zaman, başvuru evraklarınızı randevusuz bir şekilde teslim etme ihtimaliniz de olacaktır. Başvuru yaparken randevu almanın gerekli olup olmadığını, konsolosluk ile iletişime geçerek kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Macaristan Schengen vize başvuru formuna, Macaristan Dışişleri Bakanlığı internet sayfası üzerinden ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda Macaristan Konsolosluğu ya da Macaristan Büyükelçiliği üzerinden kâğıt başvuru formu temin edebilirsiniz.

Başvuru ücretini yatırmanız gerekmektedir. 

Macaristan Schengen vize başvurunuz göndermelisiniz. Bunu seyahatten minimum 2 hafta önce ancak 6 ayı geçmeyecek şekilde göndermeniz gerekir. Her Macaristan Konsolosluğu ya da konsolosluk tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezlerinin, başvurular için çeşitli prosedürleri olabilir. Başvuru yetkilendirmesi, noter tarafından onay aldığı sürece nadir olsa da yetkilendirilen kişi, başvurunuzu sizin yerinize teslim edebilmektedir. 

Başvuru yaptığınız zaman muhtemelen biyometrik veriniz talep edilecektir. 12 yaşından küçük olan çocuklar, parmak izi verme işleminden muaf tutulacaklardır. Eğer ki son 59 ay içerisinde parmak iziniz alınmışsa, bu parmak iziniz kabul edilir ve tekrardan parmak izi vermenize gerek kalmaz. Başvuru yaptıktan sonra seyahatinize dair daha fazla bilgi ya da belge sunmak için ileriki zamanlarda tekrar görüşmeye çağırılabilirsiniz.

Macaristan Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Macaristan vize başvuru formu, Macaristan vize başvurularında talep edilen evraklar arasında yer almaktadır. Macaristan vizesi başvuru formu aşağıdaki gibidir:
https://www.macaristankonsoloslugu.com/macaristan-vize-basvuru-formu/ 

Macaristan Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Macaristan vize türleri, seyahatin amacına ve ne kadar süreceğine göre kategoriler halinde ayrılmıştır. Macaristan vize türleri şu şekildedir:

Uzun Süreli Macaristan Vizesi: Bu vize türü, Schengen vizesi değildir. 90 günü aşan seyahat planlarında ikamet hakkı veren uzun süreli vize çeşidi eğitim, çalışma ve oturum gibi durumlarda başvurulması gerekli olan bir vize türü değildir.

Macaristan Schengen Vizesi: Macaristan Schengen vize çeşitleri A ve C olarak iki kısma ayrılmaktadır. A vize çeşidi, havaalanı transit vizesi olarak başka bir ülkeye başvuruda bulunan kişinin yapacağı seyahatlerde Macaristan’dan transit bir şekilde geçmesi gereken bir vize türüdür. C tipi vize ise Schengen vizesi olarak geçer. Bu vize türü, 90 güne kadar konaklamaya izin veren bir Macaristan vizesidir. Umuma mahsus yani bordo pasaporta sahip olan kişileri pasaportlarında geçerli Schengen vizesi yoksa Macaristan Schengen vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Bu vize, tüm Schengen bölgesi alanında geçerlidir.

Macaristan turistik vize,

Macaristan ticari vize,

Macaristan aile ve arkadaş ziyareti vizesi,

Macaristan kültürel amaçlı vize,

Macaristan Erasmus vizesi,

Macaristan transit vize,

Macaristan resmi amaçlı vize,

Macaristan sağlık sebepli vize,

Macaristan sportif amaçlı vize,

Macaristan AB vatandaşı ile evli olan kişilere sağlanan vize,

Macaristan şoför vizesidir. 

Macaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Macaristan vize evrakları aşağıdaki gibidir:

Pasaport: Macaristan vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin pasaportu 10 seneden daha eski olmaması ve geçerlilik tarihinin de dönüş tarihinden sonra 6 ay daha sürmesi gerekmektedir. Buna ek olarak vizenin basılması için pasaportta 2 tane boş sayfanın olması gerekir.

Macaristan Vize Başvuru Formu: Vize başvurusu yapacak olan kişiler tarafından bu form, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.

Varsa daha önceden kullanılan bütün pasaportların fotokopileri de belgeler ile sunulmalıdır.

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: T.C. kimlik numarası görünecek şekilde çektirilen nüfus cüzdanı fotokopisi gerekir.

Fotoğraf: 35 x 45 mm boyutlarında, arka fonu beyaz ve yüz hatlarının açık bir şekilde belli olduğu son 6 ay içerisinde çektirilen 2 tane biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: 3 bin Euro teminatı olan Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası poliçesi de evrak dosyası içerisinde olmalıdır.

Macaristan seyahatinde ulaşım için kullanılan taşıt ile alakalı (genellikle uçak) gidiş - dönüş bilet rezervasyonu bilgilerini içeren evrak.

Macaristan seyahati sırasında konaklama bilgileri gerekmektedir. Başvuruda bulunan kişinin Macaristan’da kalacağı otel ile ilgili adres ve iletişim gibi çeşitli bilgileri içeren otel rezervasyon belgesinin konsolosluğa teslim edilmesi gerekir.

Banka Hesap Cüzdanı Fotokopisi: Macaristan vize başvurusu yapan kişilerin aktif olarak kullanmakta oldukları bakiyesine ait hesabın son 3 aylık hesap hareket bilgileri gerekir.

Maaş Bordrosu: Başvuruda bulunan kişi bir çalışan ise son 3 aya ait maaş bordrosu belgesi gerekir.

Başvuru yapan kişinin eğer ki varsa tapu ve araç ruhsat fotokopileri sunulmalıdır.

Macaristan vize başvurunda bulunan kişi eğer ki bir çalışan ise şirketin imza yetkilisi tarafından kaşeli ve imzalı bir şekilde düzenlenmiş olan vize talep dilekçesi gereklidir.

SGK işe giriş belgesi ve SGK hizmet dökümü belgesi talep edilir. Macaristan vizesi için başvuruda bulunan kişinin son çalıştığı iş yerinden işe giriş belgesi alması gerekir.

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği de istenen belgeler arasında yer alır. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, E – devlet üzerinde kolay bir şekilde çıktı olarak alınabilir. Vize başvurusu için gerekli olan bütün belgelerle alakalı net bilgi alabilmek için Macaristan Konsolosluğu ya da Macaristan Büyükelçiliği ile iletişime geçebilirsiniz.

Macaristan Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Macaristan vize ücreti 115 Euro olarak belirlenmiştir. Macaristan vize ücreti 2022 yılı itibari ile 12 yaş altındaki çocuklar için ise yoktur. Çünkü 12 yaş altındaki çocuklar için vize istenmez. Vize başvurusu için talep edilen evraklar ve vize ücretleri her yıl değişiklik gösterdiği için vize başvurusunda bulunan kişiler sık sık araştırmaktadır. Macaristan vizesi almak isteyen kişiler, Macaristan Konsolosluğu ile iletişime geçerek gerekli olan tüm belgeleri ve vize ücretini öğrenebilir. Aile ziyareti vizesi, ticari vize ya da turistik vizelerin fiyatları, tarihe göre ya da Macaristan’da kalma süresine göre oldukça değişkenlik göstermektedir. Macaristan vizesi çıkarmak için 115 Euro ödemeniz gerekir. Aynı zamanda vize için talep edilen bütün belgeler kolay bir şekilde temin edilerek sunulabilmektedir. 

Macaristan Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Macaristan vize başvuru işlemleri sırasında dikkat edilmesi gerekli olan noktalar arasında öncelikle güncel belgeler ile Macaristan Konsolosluğunun belirlediği prosedürlere uygun başvuru yapmak vardır. Macaristan vize başvuru işlemlerini kolaylaştırmak ve kompleks vize prosedür sürecini kolay bir şekilde atlatmak için danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Böylece vize başvurunuz için izlemeniz gereken yolu, randevu alma işlemlerini, talep edilen bütün evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması işlemlerini, başvuru formunun düzgün bir şekilde doldurulmasını ve şahsi vize talep dilekçesinin yazılmasını daha kolay bir hale getirebilirsiniz. 

Macaristan Vizesi Neden Reddedilir?

Macaristan vize ret nedenleri aşağıdaki gibidir: 

Macaristan Konsolosluğu, sahte ya da yıpranmış olan seyahat belgeleri ile gerçekleştirilmiş vize başvurularını genel olarak reddeder.

Eksik evrak ile yapılan başvurular, ret ile sonuçlanmaktadır.

Macaristan vizesi almak için başvuru yapan kişiler, Macaristan’a gerçekleştirecekleri seyahatin amacını ve seyahat için gerekli olan şartları sağladıklarını kanıtlayan tüm belgeleri sunmalıdırlar. Macaristan seyahat şartları ve seyahat amacına dair kanıtlayıcı belgeler sunamayan başvuru sahipleri, Macaristan vize reddi ile karşılaşabilirler.

Başvuruda bulunan kişilerin seyahat amacı ve şartlarına dair sunduğu belgelerin inandırıcı olmaması halinde de Macaristan vize reddi ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Macaristan vize başvurusu yapan kişiler, Macaristan seyahati süresi boyunca ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik koşullara sahip olduklarını ve var olan gelirlerinin yasal yollar ile kazanıldığını gösteren belgeler sunmalıdırlar. Macaristan Konsolosluğu, vize başvurusu yapan kişilerin seyahat için yeterli gelire sahip olup olmadıklarını ya da sahip olduğu maddi imkanlara yasal yollar ile kavuşmanın mümkün olmadığına karar vermeleri halinde bu kişilerin vize başvuruları ret ile sonuçlanır.

Macaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Macaristan vizesi onay süresi 7 iş günü olarak bilinir. Macaristan’ı ziyaret etmek isteyen kişiler, vize başvurusu için talep edilen bütün belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde sunarak vize başvurularının sonuçlanmasını 1 hafta boyunca beklerler. Vize işlemlerinde olabilecek herhangi bir eksik belge ya da Macaristan konsolosluğunun yoğun olması gibi durumları göz önünde bulundurarak seyahat planından yaklaşık olarak 1 ay öncesinde başvuru yapmanız önerilmektedir.

macaristan macaristan vizesi macaristan vize ücreti ne kadar macaristan vizesi nasıl alınır macaristan vize ücreti macaristana nasıl gidilir