Macaristan'da 6 Muhalefet Partisi Başbakan Orban Karşısında Birleşti

TAKİP ET

Macaristan'da, en uzun süre görevde kalan Başbakan Viktor Orban'a karşı 6 muhalefet partisi güçlerini birleştirdi. Tek çatı altında toplanan partiler, 2022'de yapılacak seçimlerde iktidarı yenmek için tek adayla yarışa katılacaklarını açıkladı.

Macaristan'da, en uzun süre görevde kalan Başbakan Viktor Orban'a karşı 6 muhalefet partisi birleştirme kararı aldı Tek çatı altında toplanan partiler, 2022'de yapılacak seçimlerde iktidarı yenmek için tek adayla yarışa katılacaklarını açıkladı.

Orban'ın partisi Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) son 3 seçimdir seçimleri kazanıyor. Göçmen karşıtı politikalarıyla sık sık gündeme oturan Orban da ülke tarihinde 'en uzun süre görevde kalan lider' konumunda.

Fidesz'in 10 yıllık iktidarını koalisyonla yıkmak isteyen muhalefet partileri, ortak bir platformda bir araya gelip her seçim bölgesinde tek liste çıkaracak. Başbakan adayı ise seçimle belirlenecek. Siyasi yelpazenin farklı kanatlarından oluşan "koalisyon"un ortakları arasında merkez parti Momentum, sağ kanattaki 'Daha İyi Bir Macaristan Hareket' (Jobbik) ve yeşil parti Diyalog yer alıyor.

Ortak hareket etme kararı alan partilerden yapılan açıklamada, iş birliğinin bir birleşme olmadığı, ancak değişim için görüş ayrılıklarını bir kenara bıraktıkları ifade edildi. Açıklamada, "Macar halkı 10 yıldan sonra ilk kez, fırsatçı ve sahtekar Fidesz iktidarından kurtulmak için gerçek bir fırsatı elde edecek" denildi.

Muhaliflere göre, Fidesz'in yerini sağlamlaştıran yasal düzenlemeleri muhalefete güçlerini birleştirmekten başka demokratik çözüm yolu bırakmadı.

macaristan başbakan orban muhalefet partileri birleşti