Macron: İnsan Hakları İhlalleri Şartı Koşmadan Mısır'a Silah Satacağız

TAKİP ET

Macron, insan hakları konusunda sıkça eleştirilen Mısır'a silah satma konusunda herhangi bir şart öne sürmeyeceklerini ifade etti.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi'yi Paris'te ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahire'ye silah satışını insan hakları koşuluna bağlı kılmayacaklarını söyledi. Sisi'nin ziyareti öncesi Macron'a mektup yazan 17 insan hakları örgütüne yanıt olarak gelen bu açıklama tepki çekti.

Macron, Fransa'daki insan halkları savunucularının taleplerine kulak asmayarak Mısır'a silah satışı için insan haklarının ilerletilmesi şartını koşmayacaklarını belirtti. Kahire'ye silah satışını sürdüreceklerini ifade eden Macron, 'Mısır'ın bölgede terörle mücadelesini zayıflatmak istemediklerini' belirtti.

"Diyalog, boykottan etkili"

Fransa Cumhurbaşanı, "Savunma ve ekonomi konularındaki işbirliğini [insan hakları konusundaki] fikir ayrılıklarına dair koşullara bağlamak istemiyorum" dedi. Macron, ulusların egemenliğine ve karşılıklı çıkarlara saygı duyulmasına inandığını belirtip, "Boykot yerine talepkâr bir diyalog politikası izlemek daha etkilidir. Boykot, terörle mücadeledeki bir ortağımızın etkisini azaltacaktır" ifadelerini kullandı.

Sisi: Utanacak hiçbir şeyimiz yok

Sisi de insan hakları ihlallerine dair eleştirileri reddederek, Mısır'ın "halkı ve bölgenin istikrarı için çok şey yapan bir ülke olarak baskıcı bir rejim gibi gösterilmesinin doğru olmadığını'" söyledi. Sisi, "Korkacak veya utanacak hiçbir şeyimiz yok" dedi.

 

 

fransa mısır macron sisi insan hakları silah