Macron Soykırımın Yıldönümünde Ruanda'ya Gidiyor

TAKİP ET

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, soykırımın 27. yıldönümünde Ruanda'yı ziyaret edeceği açıklandı.

800 bini aşkın insanın katledildiği, tarihin unutulmaz acılarından biri olarak adlandırılan Ruanda Soykırımı'nın 27. yılında, soykırımın suçlusu Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ruanda'yı ziyaret edecek. 

Geçtiğimiz Mart ayında 1994 yılında Ruanda'da gerçekleştirilen soykırımı inceleyen Tarihçi Vincent Duclert'in başkanlık ettiği 15 üyeden oluşan bir tarih komisyonu, Macron'a söz konusu soykırım ile ilgili bir rapor sunmuş, raporda Paris yönetiminin Ruanda Soykırımı'nda suç ortağı olarak değerlendirilemeyecek olsa da "ağır ve ezici bir sorumluluk taşıdığı" belirtilmişti. Rapor'un Macron'a sunulmasını takip eden Nisan ayında da Macron bir genelge yayımlayarak 1990-1994 aralığına ilişkin devlet arşivleri kamunun erişimine açılmıştı.

Geride bıraktığımız hafta Ruanda'ya yapacağı ziyaret hakkında konuşan Macron, iki ülkenin ilişkilerinde temiz bir sayfa açmak istediğini belirtmiş ve bu ziyaretin ilişkilerin normalleşmesinin son aşaması olduğu belirtilmişti.

Kulislerde Macron'un ziyaret esnasında Ruanda'dan özür dileyip dilemeyeceği tartışılıyor.

Ruanda Soykırımı, Fransa'nın desteklediğ Hutu hükümeti tarafından Tutsilere karşı gerçekleştirilmiş ve 100 gün boyunca süren katliam hareketinde 800 bini aşkın Tutsi öldürülmüştü. Fransa soykırıma engel olmak şöyle dursun Hutulara silah ve cephane konusunda destek sağlamış ve dönemin Fransız Cumhurbaşkanı Mitterrand "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil" demişti.

Macron Soykırımın Yıldönümünde Ruanda'ya Gidiyor