Mado'ya Tepkiler Büyüyor: Burada Hiçbir Şey Olmamış Gibi Oturamazsınız

TAKİP ET

Uygur Türklerinin yapmayı planladığı "Soykırımcıda Olimpiyat Olmaz" etkinliğini iptal eden ve sahibi "Ben Çinliyim" açıklaması yapan Mado'ya tepkiler büyüyor.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı’nın soykırımcı Çin’de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısı yapmak üzere planladıkları "Soykırımcıda Olimpiyat Olmaz" başlıklı basın açıklamasının 20 Ekim 2021'de Mado’nun Ankara Çukurambar’daki şubesinde düzenleneceği duyurulmuştu. Mado yetkilileri Uyguların bu açıklamasını iptal etmiş, etkinliğin iptaline sebep olarak, firmanın soykırımcı Çin'de yaptığı yatırımların zarar görebileceğinden endişelendiği ifade edilmişti.

Bunun ardından Çin radyosuna konuşan Mado'nun sahibi Mehmet Sait Kanbur, "İnsanın iki vatanı olur. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim" açıklamasını yaptı.

Kanbur'un açıklamasının ardından tepkiler yükselmiş, şarkıcı Demet Akalın, gazeteci Sedef Kabaş ve Mehmet Ali Önel gibi isimler Mado'dan alışveriş yapmayı keseceklerine yönelik açıklamalar yaparak sosyal medyada binlerce kişinin paylaşımda bulunduğu "Mado Boykot (#MadoBoykot)" kampanyasına destek vermişti.

Bursa'daki Mado Şubesinde Vatandaşlar Tepki Gösterdi

Bursa'daki Mado şubesinde meydana gelen olayda, kardeşinin Mado'da oturmakta olduğunu gören bir vatandaş, içeriye girerek kardeşine tepki gösterdi. Kardeşini alarak Mado'dan ayrılan vatandaş, orada oturmakta olanlara seslenerek "Doğu Türkistan’da kadınlarımıza tecavüz edilip, iki milyon soydaşımız kamplarda tutsakken siz kalkıp 'Çinliyim' diyen bir firmada hiçbir şey olmamış gibi oturamazsınız. Mado Çin’deki işlerinin bozulmaması için bunları yaparken, Türkiye’de işleri ile alakalı bir endişe neden duymamaktadır. Türk milletine alenen hakaret edilirken tepkisiz ve gafil kalmak olur mu?" tepkisini gösterdi.

Görüntüler sosyal medyada yüzlerce defa paylaşıldı. Kardeşini Mado'dan çıkartan ve orada oturan vatandaşlara seslenen abiye destek mesajları yağdı.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Mado'ya Tepkiler Büyüyor Burada Hiçbir Şey Olmamış Gibi Oturamazsınız ben çinliyim