Maduro'ya Yakın İş İnsanı Alex Saab ABD'ye İade Edildi

TAKİP ET

Geçen yıl Haziran ayında Cabo Verde'de kara para aklama suçlamasıyla gözaltına alınan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yakınlığıyla bilinen Alex Saab ABD'ye iade edildi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından "kara para aklamakla" suçlanan Venezuela ve Kolombiya vatandaşı iş insanı Alex Nain Saab, Afrika'daki ada ülkesi Cabo Verde'de (Yeşil Burun Adaları) yakalanıp gözaltına alınmıştı. Saab, Cumartesi günü ABD'ye iade edildi. 

Hakim Karşısına Çıkacak

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Saab'ın Pazartesi günü Florida'da hakim karşısına çıkarılacağı duyuruldu.

Saab'ın ortağı Alvaro Pulido da ABD'de gıda yardımını sömüren yolsuzluk ağı kurmakla suçlanıyor.

Saab ve Pulido'nun, yaklaşık 350 milyon doları, ABD ve diğer ülkelerdeki banka hesapları üzerinden Venezuela'dan çıkardıkları iddia ediliyor. Saab ve Pulido, 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Muhalefetle Yürütülen Görüşmeler Askıya Alındı

Saab'ın ABD'ye iade edilmesinin ardından, muhalefetle yürütülmesi planlanan görüşmelerin askıya alındığı kararını müzakere heyetinin başı, Sosyalist Parti'den Jorge Rodriguez açıkladı. Rodriguez, kararı protesto ettiklerini söyledi.

Maduro Yönetiminin Karanlık İşlerini Yürüten Kişi

Saab, Venezuela muhalefeti tarafından Maduro yönetiminin 'karanlık işlerini yürüten' kişi olarak tanımlanıyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de Saab'ın iadesinin "Nicolas Maduro diktatörlüğünün yürüttüğü uyuşturucu trafiği, para aklama ve yolsuzlukla mücadelede bir zafer" olduğunu söyledi.

Türkiye-Venezuela İlişkilerinde Adı Geçiyor

Saab'ın adı Venezuela ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde rol oynayan ve "altın-gıda-İran yakıtı" ticaretinin temelini atan isimler arasında geçiyordu.

Türkiye ise "ABD'nin yaptırımları nedeniyle özel sektör ve kurumlarca alınan kararların, ticari ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinden bağımsız olduğunu" söylüyor.

 

türkiye venezuela abd iade yolsuzluk kara para kolombiya saab alex saab alex kara para aklama aklama dolar